Ky është njeriu që mund të kishte ndaluar krijimin e ISIS-it

Pothuajse 10 vjet më parë, një emisar i al Qaeda-s u dërgua t’i thoshte Abu Musab al-Zarqawit të ndalte terrorizmin. Udhëtimi i tij dështoi dhe lindi ISIS. Por cili është njeriu, dështimi i të cilit ndryshoi historinë e Lindjes, së paku në dukje?!

Më 16 tetor 2006, Drejtoria e Anti-Kontrabandës dhe Krimit të Organizuar në Gaziantep, qytet në jug të Turqisë, mori një telefonatë: disa shtetas iranianë po udhëtonin përmes Gaziantep në Kilis, një qytet turk në kufi me Sirinë. Iranianët përdornin pasaporta të falsifikuara, tha telefonuesi dhe po udhëtonin me një automjet me targë 79 M 0064.

Gaziantepi nuk depërtoi me vetëdije për pesë vjet, pasi filloi lufta civile në Siri. Në këtë pikë, qyteti u bë një qendër për të gjithë burrat dhe gratë që iknin nga katastrofat – por edhe xhihadistë të huaj, spiunë, gazetarë dhe punëtorë ndihmës.

Për shumë xhihadistë që udhëtojnë për t’iu bashkuar Shtetit Islamik, Gaziantepi është një nga ndalesat e fundit para se të hyjnë në “kalifat”. Në vitin 2006, megjithatë, kalifati nuk ekzistonte ende.

Ka pasur më pak të huaj në Gaziantep atëherë – por një automjet i sapohyrë kishte tërhequr shumë vëmendjen. Në mbrëmjen e 16 tetorit, në këndin juglindor të Universitetit Gaziantep, policia zbuloi një automjet. Brenda ishin dy burra, një grua dhe katër fëmijë.

Udhëheqësi i grupit e prezantoi veten si iranian i quajtur Muhammet Reza Reanjbar Rezaei, gjë që përputhej me emrin që kishte në pasaportën iraniane që mbante. Pas një seance pyetjesh ai tha ky nuk ishte emri i tij i vërtetë dhe dha një emër tjetër.

“Muhamed” u shpreh se ishte drejtuar për në Evropë, ku synonte të kërkonte azil politik. Sipas raportit të policisë turke, ai deklaroi se donte “të shkonte në një vend ku mund të gjente një punë më të mirë dhe t’u siguronte fëmijëve arsim më të mirë.

Në fund të bisedës, ai kërkoi azil në Turqi. Më e rëndësishmja, ishte se ata e dinin se njeriu i arrestuar në Gaziantep nuk ishte as Muhammet Reza Reanjbar Rezaei as Abdulrahman bin Yar Muhammad. Dhe ai me siguri nuk ishte një refugjat në rrugën e tij drejt Evropës. Në fakt, njeriu që mbahej në paraburgim në Gaziantep ishte i njohur më mirë si Abd al-Hadi al-Iraku dhe ishte në një mision të dëshpëruar për të rikthyer autoritetin e al Kaedës mbi filialin e saj rebel në Irak.

Ndërsa Abd al-Hadi u fut në paraburgim nga policia, ai duhet ta ketë ditur se misioni i tij kishte dështuar – por nuk ka gjasa që ai ta dinte se sa keq kishte dështuar. Me arrestimin e tij, al Kaeda sapo kishte humbur një prej operativëve të saj më krijues në një mision të guximshëm për të vendosur kontrollin e saj mbi degën rebele të Irakut – një organizatë që përfundimisht do të evoluojnë në rivalin e saj më të hidhur për supremaci në lëvizjen xhihadiste.

SHPËRNDAJE