​Dieta popullore dobëson funksionin e trurit tuaj

Dieta e bazuar në përqindje të lartë të sheqerit mund të dëmtojë në mënyrë të hollësishme funksionin e trurit dhe të çojë në mbingrënie.

Një eksperiment zbuloi se kjo lloj diete ndërhyn në aftësinë e njerëzve për të rregulluar oreksin dhe çrregullon rajonin e trurit të quajtur hipokampus, një qendër kryesore e kujtesës.

Ndryshimet e shkaktuara nga sheqeri në hipokampus shoqërohen me ulje të neuroneve neonatale, të cilat janë thelbësore për kodimin e kujtesës.

Pas një jave ngrënieje të stilit perëndimor, ëmbëlsirat dhe çokollatat bëhen edhe më të dëshirueshme.

Ju keni një kohë më të vështirë t’i rezistoni asaj kërkese, e cila nga ana tjetër shkakton dëm, transmeton KosovaPress.

Për të hetuar sesi dieta perëndimore prek njerëzit, shkencëtarët rekrutuan vullnetarë me trup të dobët dhe të shëndetshëm nga 20-23 vjeç, të cilët zakonisht hanin shëndetshëm.

Para dhe pas ngrënies, ata kryen teste për kujtesën e fjalëve dhe vlerësuan disa ushqime me sheqer të lartë, si çokollata dhe ushqimet e drithërave me copa frutash të thata.

U zbulua se edhe pse ishin ushqyer, ata ende hëngrën diçka dhe gjithashtu kishin rezultate më të ulëta në testin e funksionit hipokampal.

Shkencëtarët janë të bindur se do të vijë një kohë kur qeveritë do të ushtrojnë presion për të vendosur kufizime në ushqimet e përpunuara.

Në planin afatgjatë, dietat e stilit perëndimor kontribuojnë në mbipesha dhe diabeti dhe janë në rrezik të zhvillimit të çmendurisë.

Rachel Butterham, një profesoreshë në Departamentin e Endokrinologjisë, Trashje dhe Diabeti në Kolegjin universitar në Londër, e cila nuk u përfshi në këtë studim, tregon se ajo ishte ndër të parat që hetoi nëse dietat perëndimore dëmtojnë kujtesën dhe kontrollin e oreksit.

“Ky studim siguroi të dhëna shtesë se sa dëme një dietë shtatë-ditore e dietave të mbushura me sheqer dhe kontrolli i shkaktimit të oreksit”, thotë Butterham.

Organizata Botërore e Shëndetit këshillon që të kufizoni marrjen e sheqernave të shtuara në pesë për qind të marrjes sonë ditore të kalorive, që është 25 gramë.

I rrituri mesatar konsumon rreth 85 gramë, që është 20 lugë sheqer në ditë.

Aftësitë neuroplastike të trurit lejojnë që ajo të rivendoset në një masë pas uljes së sheqerit në dietë, dhe ushtrimi fizik mund të përshpejtojë këtë proces.

Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3 në vajin e peshkut, arrat dhe farat, mund të përmirësojnë trurin duke prodhuar neurone të reja, transmeton KosovaPress.

Zakonet e këqija nuk janë të lehta për t’u zhdukur, dhe hapi i parë është gjithmonë më i vështiri.

Megjithatë, truri do të jetë mirënjohës për ndryshim në dietë.