-2.4 C
Kosovo
E shtunë, Dhjetor 7, 2019
Ballina MJEKËSI 10 shqetesimet e veshkave si mund ti kuptojme ato

10 shqetesimet e veshkave si mund ti kuptojme ato

Karcinoma renale, njihet edhe si “karcinomë me qeliza boshe” ose si hipernefromë.

Ai është tumor malinj më i shpeshtë i veshkave dhe prek më shumë meshkujt, që pinë duhan, rreth moshës 50-70 vjeç.

Shenjat kryesore janë hematuri, masë e prekshme, dhimbje në ije, temperaturë, policitemi.

Biopsia mund të mos mjaftojë për të vendosur diagnozën e kancerit, sepse pamja e karcinomës renale mund të ngjajë me pamjen e tumorit beninj.

Tipar i veçantë i karcinomës renale është përhapja përgjatë venave renale dhe venës kava. Trajtohet me kirurgji, imunoterapi me IL-2.

Tumori Wilms

Është më i shpeshti tumor malinj i veshkave në fëmijë.

Mosha më e prekur është 2-4 vjeç. Shenjat janë një masë abdominale, shpesh shumë e madhe dhe trajtohet me nefrektomi dhe kemoterapi me ose pa rrezatim.

Mund të jetë pjesë e kompleksit WAGR, ku bën pjesë tumori Wilm, Aniridia, ka keq-formime gjenitourinare, prapambetje mendore.

Gjithashtu shoqërohet me hemihipertrofi të trupit.

Pamjaftueshmëria prerenale e veshkave është pasojë e mosfurnizimit me gjak të veshkave; shkaktohet nga hipovolemia, sepsisi, pamjaftueshmëria e zemrës, cirroza, stenoza e dyanshme e arterieve renale, shoku.

Ndërkohë që pamjaftueshmëria renale (brendarenale) e veshkave është pasojë e patologjisë së veshkave: Shkaktohet nga procese si nekroza tubulare akute, ishemia e zgjatur (d.m.th pamjaftueshmëria prerenale mund të kthehet në pamjaftueshmëri renale), glomerulonefritet, sëmundjet tubulare/intersticiale, precipitimi i kristaleve në tubula.
Pamjaftueshmëria postrenale e veshkave është pasojë e bllokimit të rrugëve urinare; shkaktohet nga prostata e zmadhuar, gurët, cikatricet/strikturat, gjaku i mpiksur, kirurgjia (sidomos histerektomia)

Simptomat

Shenjat dhe simptomat: Hiperkalemi, acidozë metabolike, oliguri.

Diagnoza është eozinofiluria dhe tregon nefrit alergjik (tubulointersticial) ose embolizëm atherosklerotik. Prania e segmenteve eritrocitike tregon glomerulonefrit.

Trajtimet që mund të parandalojnë formimin e gurëve në veshka janë të mundshme në çdo rast.

Prova të qëndrueshme sugjerojnë se marrja e lëngjeve në sasi të madhe mund të ulë rrezikun e gurëve.

Përveç kësaj, sapo të zbulohet shkaku i formimit të gurit, mund të përdoren mjekime të ndryshme apo ndryshime në dietë për të parandaluar gurët e rinj.

Tipi i mjekimit varet nga gjaku dhe testet e urinës, përveç se zbrazni mbeturinat dhe lëngjet nga trupi juaj.

Shenjat dhe simptomat:

1. Sistemi tretës: Anoreksi, pështjellim, të vjella.

2. Gjaku: hemorragji si pasojë e keqfunksionimit të trombociteve.

3. Çrregullime të volumit intravaskular që janë pasojë e humbjes së aftësisë të veshkave për të rregulluar përqendrimin e urinës.

4- Anemia është pasojë e mosprodhimit të eritropoetinës.

5-Djersitje e vazhdueshme.

6-Fryrje e trupit.

7-Ethe.

8-Dobësi.

9-Urinë e turbullt me erë të keqe.

10-Temperaturë.

Bimët mjekësore:

1-Trëndafil i egër.

2-Kamomil.

3-Lëng kumbullash.

Roli i veshkave për organizmin

Veshkat tuaja luajnë një sërë funksionesh të rëndësishme: Rregullojnë ujin në trup dhe përbërës të tjerë kimikë në gjak si: Sodiumin, potasin, fosforin dhe kalciumin; largojnë mjekimet dhe helmimet nga trupi juaj; çlirojnë hormonet në gjak për të ndihmuar trupin; rregullojnë presionin e gjakut; krijojnë qelizat e kuqe; nxisin kockat e forta.

Pjesa më e madhe e gurëve në veshka mund të trajtohet duke rritur sasinë e marrë të lëngjeve, ndryshime në dietë dhe mjekime.

Rreth 90% e gurëve, kalojnë vetë brenda 3 deri 6 javëve.

Disa tipa gurësh mund të shpërbëhen me anë të mjekimeve; megjithatë, gurët me përbërje kalciumi (tipi më i zakonshëm), nuk mund të shpërbëhet.

Gurët gjithmonë duhet të hiqen kur ka infeksione, bllokime dhe dëmtime në veshka.

Kur heqja e tyre bëhet e domosdoshme, ekzistojnë disa metoda të ndryshme për ta bërë këtë.

Metodat për heqjen e gurëve

Metoda më e mirë varet nga masa, vendndodhja dhe tipi i gurit.

Disa gurë hiqen duke kaluar një instrument teleskopik tek fshikëza apo tek veshka, për ta nxjerrë gurin ose për ta copëtuar në fragmente të vogla me rreze lazeri apo valë tronditëse.

Instrumenti teleskopik mund të futet drejtpërdrejtë në veshkë përmes një çarjeje të vogël në anën e pacientit për ta nxjerrë gurin të tërë ose atëherë kur duhet thyer në fragmente të vogla.

Metoda më e re për ta hequr quhet “litotripsia e valëve të goditjes jashtë trupit (ESËL).

Në këtë teknikë, gurët thyhen në fragmente të vogla me anë të tronditjes me energji të lartë nga një mekanizëm jashtë trupit.

Meshkujt, më shume gurët në veshka

Gurët në veshka janë më të zakonshme tek burrat dhe më saktësisht, katër në pesë raste kanë gurë në veshka.

Normalisht, urina përmban substanca që parandalojnë formimin e kristaleve.

Megjithatë, kjo nuk funksionon për të gjithë.

Disa nga faktorët që kontribuojnë në formimin e gurëve tek njerëzit e prekshëm janë:

Marrja e pakët e lëngjeve, infeksione kronike në rrugët urinare.

Rreth 80% e kancereve të veshkës janë karcinoma qelizore renale, ky tip kanceri mendohet të ketë lidhje me moshën, pasi haset tepër rrallë nën 40-vjeçarët.

Tumoret beninje të veshkave mund të rrijnë në trup si të padëmshëm.

Tumoret malinje shpesh janë në stad të avancuar kur ne i zbulojmë e në përgjithësi nuk i përgjigjen mirë trajtimit mjekësor.

Për këtë arsye, veshka e sëmurë zakonisht hiqet në një nefroektomi.

Rrezet X vijne nga kristalet e gurët

Prezencën e gurëve në veshka e identifikojnë rrezet X.

Teknikat e specializuara të rrezeve X (ndonjëherë edhe me injeksione me ngjyrë) apo me ultratinguj, mund të përdoren për të identifikuar më me saktësi masën dhe vendndodhjen e gurëve, dhe për të identifikuar funksionimin e veshkave.

Testet e gjakut dhe urinës mund ta ndihmojnë një doktor për të gjetur se çfarë po e shkakton gurin dhe të planifikojë trajtimin më të mirë.

Pjesa më e madhe e personave që kanë probleme me veshkat dhe kryesisht me gurët në veshka, vijnë nga prindër që kurrë nuk i kanë ndjerë shqetësimet, madje pavarësisht moshës në të cilën ndodhen veshkën e kanë organin më të shëndetshëm.

Ajo çfarë specialistët u rekomandojnë të gjithë prindërve në këtë rast, është një dietë e ekuilibruar që në ditët e para të lindjes së fëmijës, madje ajo duhet të nisë që në barkun e nënës.

608,992FansLike
29,781FollowersFollow
1,053FollowersFollow

TË FUNDIT

Electra është 46 vjeçe, por trupi i saj tregon ndryshe

Carmen Electra ka treguar se është duke i shijuar pushimet e saja tropikale dhe këtë e ka bërë përmes postimit të fotografive në rrjetet...
web
analytics