10 zbulime muslimane që ndryshuan botën

Më poshtë ju sjellim 10 zbulimet nga muslimanët që ndryshuan botën.

1. Kirurgjia

Afër 1000 vjet p.e.s doktori i famshëm Al Zahrawi e publikoi enciklopedinë ilustrative për kirurgji prej 1500 faqesh, e cila në Evrope u përdor për 500 vjetët e ardhshëm.

Al Zahrawi njihet edhe me disa nga operacionet e para që janë bërë.

2. Kafe

Pija pa të cilën shumica e njerëzve nuk mund të kalojnë ditën, për herë të parë u paraqit në Jemen.

Gjate ditëve të punës është pirë për të ndihmuar njerëzit të jenë të zgjuar gjatë lutjeve të natës.

Pastaj e kanë transferuar në Kajro dhe është përhapur shum ë shpejt nëpër vendet muslimane.

Në shekullin e 13 ka arritur në Turqi ndërsa në Evropë në shekullin e 16 nëpërmjet tregtarëve venecian.

3. Makinat Fluturuese

Shpikësi Abbas ibn Firnas ka qenë njeriu i parë i cili ka bërë një send i cili me të vërtet ka fluturuar.

Në shekullin e 9 ai ka dizajnuar një konstruksion i cili ka ngjarë në një zog.

Në përpjekjen e tij të famshme afër Kordobes së Spanjës ai ka fluturuar, por për një kohë të shkurtër është rrëzuar dhe ka vrarë shpinën.

Dizajni i tij ka qenë inspirim për zbuluesin dhe artistin italian Leonardo Da Vinçi.

4. Universiteti

Në vitin 859 princesha Fatima al-Fihri ka hapur universitetin e parë i cili ka dhënë diploma në qytetin Fezu të Marokos.

Motra e saj e cila ka hapur një xhami të cilën e kanë shfrytëzuar edhe si shkollë.

Sot, pas 1200 vjet ende funksionon, vetëm për të rikujtuar njerëzit se dituria dhe shkollimi është një traditë muslimane.

5. Algjebra

Ky term vjen nga traktati matematikor i Persisë me emrin “Kitab al-Jabr Ëa I-Mugabala” e cila ka lindur në shekullin e 9.

E ndërtuar sipas sistemit Hindu dhe Grek, algjebra ka qenë sistemi i vetëm për numra dhe gjeometri.

6. Optika

Shumë nga zbulimet që kanë të bëjnë me optikën vijneë nga bota muslimane.

Rreth vitit 1000 al-Hatiham ka vërtetuar se njerëzit shohin objektet nga reflektimi që bën drita në to dhe shkon te syri i tyre.

Me atë ai ka zbuluar teoritë e Euklidit dhe Ptolomejit të cilët kanë menduar se vet syri i njeriut emiton dritën.

7. Muzika

Shumë nga muzikantët musliman kanë pasur një ndikim të madh në Evropë.

Disa nga instrumentet që kanë arritur nga Lindja e Mesme janë Lyra dhe Rehab – paraardhësi i violinës moderne.

Shkallët moderne të muzikës gjithashtu kanë prejardhje nga alfabeti arab.

8. Brusha e dhëmbëve

Thuhet se Muhammedi vet është ai i cili i pari e ka popullarizuar përdorimin e brushës së dhëmbëve rreth vitit 600.

Duke përdorur degën e një peme të quajtur Meswak, ai ka pastruar dhëmbët dhe ka freskuar frymën.

Substanca të ngjashme me Meswak sot përdoren në pastat e dhëmbëve.

9. Lost

Shumë nga gjërat qe përdoren në automatiken moderne, për herë të parë janë shfrytëzuar në vendet muslimane.

Duke kthyer lëvizjen rrotulluese në linare losti ka mundësuar ngritjen e lehtë të sendeve të rënda.

Kjo teknologji është zbuluar nga Al-Jazari në shekullin e 12, dhe për një kohë të shkurtër është përhapur në gjithë botën.

10. Spitali

Spitalet të cilat i njohim sot, me personel dhe salla speciale vinë nga Egjipti (Shekulli i 9).

Qendra e parë e këtij lloji ka qenë spitali Ahmad ibn Tulun e hapur në vitin 876 në Kajro.

Ky institucion ka siguruar shërim falas për të gjithë të cilët kanë qenë të nevojshme, e cila është bazuar në traditën muslimane në të cilën duhet të kujdesesh për të sëmurët.

Nga Kajroja këto qendra pastaj janë përhapur në vendet muslimane.