500 mantelbardhë të prekur nga Covid – 19

Derisa numri i të prekurve me COVID-19 në vendin tonë po rritet çdo ditë, në mesin e të prekurve janë edhe rreth 500 profesionistë shëndetësorë.

Kjo ka nxitur disku time në publik se nëse numri i të infektuarve vazhdon me ketë trend nuk dihet nëse do të kemi mjekë e infermierë për t`u dalë në ndihmë gjithë pacientëve të prekur nga COVID-19.

Ndonëse çdo ditë është sfidë për ta, e secilën orë e kalojnë duke u kujdesur për pacientët e prekur me Covid – 19, heronjtë e ditëve të sotme, mantelbardhët, edhe vet po përballen direkt me virusin vra.star.

Deri më tash në Kosovë numri i personelit shëndetësor që janë infektuar me Covid – 19 ka arritur në 500, 120 prej të cilëve janë mjek.

Një gjë të tillë e ka konfirmuar për Kallxo.com, Blerim Delija, nënkryetar i Federatës së Sindikatave të Shëndetësisë së Kosovës (FSSHK), i cili vlerëson se nëse shtimi i ras teve të reja me coronavirus COVID-19 vazhdon të shtohet, sistemi shëndetësor kosovar mund të kolapsojë.

“Numri i punëtorëve shëndetësor të infektuar me Covid-19 deri më tash ka arritur në 480-500.

Vlerësoj se çrregullimet e mëdha nga numri i madh i pacienteve me Covid-19 mund të sjellin në kolaps sistemin shëndetësor për shkak të resurseve humane”, ka thënë Delija.

Ndonëse në Kosovë sipas Deliut mungojnë staf mjekësor i kualifikuar që mund t’i trajtoj pacientët e prekur me Covid – 19, problem edhe më i madh sipas tij paraqet fakti se ky numër po shkon duke u ngushtuar.

Kjo pasi që vetëm në javën e kalua janë infektuar me coronavirus 14 mjekë.

“Ne krejt Kosovën numri i infektologëve, pomologëve dhe i anesteziologëve është shumë i vogël, kur kihet parasysh se vetëm javën e kaluar kanë rezultuar të infektuar me Covid-19, 14 mjek dhe teknik të Klinikës së Anesteziologjisë.

Ky është problem shumë i madh”, ka thënë tutje Delija.

Duke bërë thirrje për respektim të masave, mes tjerash Delija për Kallxo.com ka thënë se klinikat po përballen edhe me mungesa të aparateve të ventilimit, e që ak tualisht sipas tij klinikat në shfrytëzim i kanë vetëm 120 aparate të tilla.