Amerika ndihmon 64 shtete në luftën kundër koronavirusit, në mesin e tyre edhe Kosova

Qeveria e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka mobilizuar me shpejtësi burime të pashembullta për t’iu përgjigjur pandemisë COVID-19, brenda dhe jashtë vendit.

SHBA ka ndar fondin prej 274 milionë dollarësh, ku do të ndihmohen 64 nga vendet më të rrezikuara në botë për të luftuar më mirë pandeminë, njofton Klan Kosova.

Nga ky fond edhe Kosova del të jetë përfituse, e këtë e kanë bërë të ditur nga Ambasada e SHBA-së në Kosovë, njofton Klan Kosova.

”Lajme të mira për Kosovën dhe luftën e saj kundër pandemisë COVID-19”, thuhet nga Ambasada amerikane në Prishtinë .

Detaje rreth fondit milionësh ka dhënë sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo, përmes një deklarate, në të cilën thekson:

”Sot, unë jam i kënaqur të njoftoj se Shtetet e Bashkuara kanë vënë në dispozicion afro 274 milionë dollarë në fonde të Shëndetit Urgjent dhe Humanitar.

Së bashku me sektorin privat amerikan, populli amerikan vazhdon të udhëheqë duke reaguar ndaj kësaj pandemie”.

”274 milionë dollarët e sotëm do të ofrojnë burime për 64 nga vendet më të rrezikuara në botë për të luftuar më mirë pandeminë dhe t’i mundësojnë Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët të ndihmojë disa nga popullsitë më të rrezikuara në botë”.

”Këto fonde të reja përfshijnë afro 100 milionë dollarë ndihmë shëndetësore emergjente.

Ajo gjithashtu përfshin 110 milionë dollarë në ndihmë të re ndërkombëtare për katastrofën, e cila së bashku me fondet tona shëndetësore të urgjencës, do të sigurohen deri në 64 nga vendet më të rrezikuara”.

”Me rëndësi, nga fondi shtohen 64 milionë dollarë ndihmë humanitare për Komisionerin e Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) për të ndihmuar në përpjekjet e tij për përgjigje pandemike për disa nga popullatat më të prekshme në botë”.

”Fondi i ri i sotëm ndërtohet mbi dekada udhëheqjesh të Sh.B.A-ve për shëndetin global dhe ndihmën humanitare.

Që nga viti 2009, taksapaguesit amerikanë kanë financuar bujarisht më shumë se 100 miliard dollarë ndihmë shëndetësore dhe afro 70 miliardë dollarë ndihmë humanitare në nivel global.

Vendi ynë vazhdon të jetë donatori i vetëm më i madh shëndetësor dhe humanitar, si për zhvillimin afatgjatë, ashtu edhe për përpjekjet për ndërtimin e kapaciteteve me partnerët, dhe përpjekjet për reagim urgjent përballë krizave të përsëritura”.

”Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të ndërmarrin veprime për të luftuar pandeminë COVID-19.

Ky financim është një investim fillestar, mbi financimin e vazhdueshëm, ne tashmë u sigurojmë organizatave shumëpalëshe, siç janë Organizata Botërore e Shëndetit dhe UNICEF.

Përveç investimeve të sotme, më 6 mars, Presidenti Trump nënshkroi Ligjin e Përgatitjes dhe Përgjigjes së Plotësimit të Koronavirusit, i cili përfshin 1.3 miliardë dollarë në ndihmë shtesë të huaj të Sh.B.A-së për të ndihmuar vendet anembanë botës të përgjigjen ndaj kësaj pandemie”.

”Me më shumë se 1.5 miliard dollarë në donacione dhe ndihmë të ofruara nga bizneset amerikane, OJQ-të, dhe organizatat bamirëse, dhe puna e jashtëzakonshme e vazhdueshme e partnerëve implementues jashtë shtetit, ne jemi vërtet duke u mobilizuar si një komb për të përballuar këtë virus vdekjeprurës.

Ne mirëpresim kontributet e vazhdueshme, të cilat nuk janë bashkangjitur nga donatorë të tjerë për të katalizuar më tej përpjekjet globale të reagimit që janë duke u zhvilluar”.

”Udhëheqja jonë në përgjigjen COVID-19 është një shembull tjetër se si Amerika – qeveria jonë, bizneset dhe organizatat tona dhe njerëzit tanë – vazhdojnë të jenë humanistët më të mëdhenj në botë.

Midis burimeve ekzistuese, financimit plotësues, sektorit privat dhe shpirtit bujar të popullit amerikan, Shtetet e Bashkuara po udhëheqin – dhe do të vazhdojnë të udhëheqin – përpjekjen për të luftuar këtë patogjen të rrezikshëm dhe kërcënimin e tij për shëndetin dhe sigurinë globale”.