Coronavirusi dhe pirja e duhanit: Çfarë thotë Organizata Botërore e Shëndetit?

Duke pasur parasysh që përdorimi i duhanit mendohet të vrasë rreth tetë milionë njerëz çdo vit, një raport që pretendonte se duhanpirësit kishin më pak të ngjarë të kontraktonin coronavirusin, ka nxitur debate javën e kaluar.

Studimi, nga Spitali Pitié-Salpêtrière në Paris, deklaroi se “pirja e duhanit duket të jetë një faktor mbrojtës kundër infeksionit nga SARS-CoV-2” dhe se “nikotina mund të sugjerohet si një agjent i mundshëm parandalues kundër COVID-19 infeksionit”.

Por studimi paralajmëroi gjithashtu se “nikotina është një ilaç abu.zimi, përgjegjës për varësi ndaj duhanit” duke shtuar se “pirja e duhanit ka pasoja të rënda patologjike dhe mbetet një rrezik serioz për shëndetin”.

Përkundër kësaj, informacioni i ri ka hedhur dritë prova në lidhje me marrëdhëniet midis pirjes së duhanit dhe COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga coronavirusi i ri.

Atëherë, çfarë thonë ekspertët e shëndetit në botë?

A janë duhanpirësit më pak të prirë të preken nga virusi?

Dhe përgjigja është Jo.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), ata që pinë duhan ka të ngjarë të jenë më të prekshëm ndaj infeksionit.

“Akti i pirjes së duhanit do të thotë që gishtat (dhe ndoshta cigarja e kontaminuar) janë në kontakt me buzët, gjë që rrit mundësinë e transmetimit të virusit nga dora në gojë”, tha OBSH.

“Duhanpirësit gjithashtu mund të kenë tashmë sëmundje të mushkërive ose të zvogëlojnë kapacitetin e mushkërive që do të rritnin në masë të madhe rrezikun e sëmundjeve serioze”.

Kushtet që rrisin nevojat për oksigjen ose zvogëlojnë aftësinë e trupit për ta përdorur atë si duhet, do t’i bëjnë pacientët në rrezik më të madh të kushteve serioze të mushkërive, siç janë pneumonia”.

Studimet tregojnë gjithashtu se duhanpirësit kishin më shumë të ngjarë të vdisnin se jo duhanpirësit gjatë shpërthimit të Sindromës së Riparimit të Lindjes së Mesme (MERS) në vitin 2012.

Në një deklaratë të mëtejshme për Euronews, përcjell Telegrafi, Organizata Botërore e Shëndetit thotë se ata aktualisht po shqyrtojnë hulumtimet dhe studimet në lidhje me pirjen e duhanit dhe nikotinës.

“Provat aktuale sugjerojnë se ashpërsia e COVID është më e lartë tek duhanpirësit”.

“Të vetmit njerëz që duhet të përdorin nikotinë tani janë njerëzit që duhet t’i përdorin ato për të lënë duhanin”.

Një raport në mars nga Qendra Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) gjithashtu ka identifikuar duhanpirësit si një “grup të prekshëm” ndaj infeksionit nga COVID-19.

ECDC që një shprehje më e lartë e gjenit ACE2 (enzimë konvertuese e angiotenzinës II) në indet e mushkërive, diçka e rritur nga përdorimi i duhanit, mund të lidhet me “ndjeshmëri më të lartë” të coronavirusit.

Ndërsa të dhënat në dispozicion mund të jenë të kufizuara, studimet shkencore të cituara nga OBSH dhe ECDC thonë se pirja e duhanit mund t’i bëjë njerëzit më të ndjeshëm ndaj komplikimeve serioze nga një infeksion coronavirus.

Këshillave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë gjithashtu u është bërë jehonë nga autoritetet kombëtare në të gjithë Evropën.

Një fondacion lokal për Sistemin Kombëtar të Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar ka lëshuar informacione rreth coronavirusit se ekziston “një rrezik i rritur për njerëzit që pinë duhan”.

“Nëse doni të hiqni dorë nga pirja e duhanit, ky është një moment shumë i mirë për ta bërë atë”, tha zyrtari kryesor i Mjekësisë, Prof. Chris Whitty.

Udhëzimet gjithashtu shprehen se pirja e duhanit rrit rrezikun e “më shumë se 50 kushteve serioze shëndetësore”.

Ministria Franceze e Shëndetësisë ka deklaruar se duhanpirësit nuk janë më të rrezikuar nga prekja, por ata janë “më të rrezikuar nga zhvillimi i kushteve serioze”.

Kështu, Franca ka kufizuar ashpër shitjen e produkteve të nikotinës pas studimit të fundit në Paris.

Farmacitë tani janë të kufizuar në shitjen e jo më shumë se furnizimet një mujore të produkteve të nikotinës që synojnë të frenojnë varësinë nga cigaret.

Ndërkohë, shitja në internet e produkteve është ndaluar krejt.

Ministria e Shëndetësisë tha se masat ishin marrë për të “parandaluar rrezikun e shëndetit të lidhur me konsumimin e tepërt ose keqpërdorimin” e produkteve të nikotinës nga njerëzit që shpresojnë të mbrohen nga COVID-19.

Spitali Pitié-Salpêtrière në Paris po planifikon të testojë përdorimin e pjesëve të nikotinës dhe produkteve të tjera për pacientët e shtruar në COVID-19. /Telegrafi/