Covid-19: Sa zgjat koronavirusi në sipërfaqe?

When an infected person touches a surface, like a door handle, there's a risk they leave viruses stuck there that can live on for two to three days.

Ne mund të marrim Covid-19 duke prekur sipërfaqet e kontaminuara me koronavirusin e ri, por është duke u bërë e qartë se sa kohë virusi mund të mbijetojë jashtë trupit të njeriut.

Tani ka disa skena të njohura në vende publike në mbarë botën, njerëz që përpiqen të hapin dyert me bërrylat e tyre, udhëtarët duke udhëtuar me tren për të shmangur kapjen e një doreze, punëtorët e zyrës që fërkojnë tavolinat e tyre çdo mëngjes, raporton “BBC”.

Në zonat më të goditura nga koronavirusi i ri, ekipet e punëtorëve me veshje mbrojtëse janë dërguar për të spërkatur një mjegull të dezinfektuesit në plazhesh, parqe dhe rrugë publike.

Regjimet e pastrimit në zyra, spitale, dyqane dhe restorante janë rritur.

Ashtu si shumë viruse të frymëmarrjes, përfshirë gripin, Covid-19 mund të përhapet në pika të vogla të lëshuara nga hunda dhe goja e një personi të infektuar ndërsa kollitet.

Këto grimca mund të zbarkojnë tek njerëzit e tjerë, veshmbathje dhe sipërfaqe rreth tyre.

Ekzistojnë gjithashtu disa prova që virusi është derdhur për më gjatë në lëndë fekale, kështu që kushdo që nuk i lan duart plotësisht pasi të vizitojë tualetin mund të infektoj gjithçka që prekin.

Vlen të përmendet se, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, prekja e një sipërfaqeje ose objekti me virusin dhe më pas prekja e fytyrës së një personi “nuk mendohet se është mënyra kryesore e përhapjes së virusit”.

Pavarësisht, CDC, si Organizata Botërore e Shëndetit dhe të tjerët, kanë theksuar se të dyja larja e duarve dhe pastrimi dhe dezinfektimi i sipërfaqeve të prekura shpesh çdo ditë janë thelbësore për parandalimin e përhapjes së Covid-19.

Pra, megjithëse ende nuk e dimë saktësisht se sa raste shkaktohen drejtpërdrejt nga sipërfaqet e kontaminuara, ekspertët këshillojnë të ushtrojnë kujdes.

Koronaviruset dihet se janë veçanërisht elastik për sa i përket vendit ku mund të mbijetojnë.

Dhe studiuesit tani kanë filluar të kuptojnë më shumë se si kjo ndikon në përhapjen e koronavirusit të ri. /Lajmi.net/