Web Analytics

Dentistët mund të kenë zbuluar një mënyrë për të rigjeneruar dhëmbët

Në një arritje të parë në botë, dentistët japonezë kanë zbuluar një mënyrë për të rigjeneruar dhëmbët tek kafshët – dhe provat e para njerëzore janë vetëm disa muaj larg.

Shumica e njerëzve kanë dy sete dhëmbësh, me dhëmbët e foshnjës që shfaqen rreth moshës gjashtë muajshe, dhe gradualisht zëvendësohen nga dhëmbët e rriturve rreth moshës gjashtë vjeçare.

Megjithatë, në Mbretërinë e Bashkuar, tre deri në pesë për qind e popullsisë lindin me dhëmbë që mungojnë, dhe sipas Bupa, pothuajse 75% e të rriturve britanikë nuk kanë një set të plotë dhëmbësh. Gjashtë për qind nuk kanë asnjë nga dhëmbët e tyre origjinalë.

Tani, Dr. Katsu Takahashi, drejtuesi i departamentit të stomatologjisë dhe kirurgjisë orale në Institutin e Kërkimeve Mjekësore në Spitalin Kitano, dhe ekipi i tij shpresojnë të rikthejnë buzëqeshjen e botës duke mundësuar rigjenerimin e dhëmbëve që mungojnë.

Ata kanë zhvilluar një ilaç që ka mundësuar rigjenerimin e dhëmbëve tek minjtë dhe ferrat, dhe nga shtatori, do të fillojnë testimet tek njerëzit. Studimi përfshin 30 meshkuj të moshës 30-64 vjeç që u mungon të paktën një dhëmb prapa.

Ilaçi funksionon duke çaktivizuar një proteinë të quajtur USAG-1, e cila ndalon rritjen e dhëmbëve. Kjo shkakton rritjen e dhëmbëve të rinj aty ku nuk ka pasur dhëmbë më parë, dhe gjithashtu forcon kockën në dhëmbët ekzistues.

Provat e ilaçit u testuan gjithashtu tek qenët beagle, por rezultatet ende nuk janë publikuar. Nuk u raportuan efekte anësore në provat që përfshinin ferrat dhe minjtë, të cilët ndajnë veçori të ngjashme me USAG-1 me njerëzit.

Provat klinike njerëzore vijnë pas një prove të suksesshme tek kafshët ku ekipi japonez pa dhëmbë të rigjenerohen tek ferrat dhe minjtë pa efekte anësore.

Dr. Takahashi, i cili ka punuar për një ilaç për rigjenerimin e dhëmbëve që nga ditët e tij të studimeve pasuniversitare në fillim të viteve nëntëdhjetë, i tha gazetës japoneze Mainichi: “Ne duam të bëjmë diçka për të ndihmuar ata që vuajnë nga humbja ose mungesa e dhëmbëve.

“Ndonëse deri më sot nuk ka pasur një trajtim që ofron një shërim të përhershëm, ndjejmë se pritshmëritë e njerëzve për rritjen e dhëmbëve janë të larta.”

Nëse prova është e suksesshme, studiuesit duan të administrojnë ilaçin tek pacientët e moshës dy deri në shtatë vjeç me mungesë të lindur të dhëmbëve, të cilëve u mungojnë të paktën katër dhëmbë që nga lindja.

Më pas, studiuesit duan të zgjerohen për të parë ata që u mungojnë një deri në pesë dhëmbë të përhershëm për shkak të faktorëve mjedisorë.

Mbretëria e Bashkuar është në mes të një krize të shëndetit dentar, me njerëz që luftojnë për të gjetur dentistë të NHS dhe për të rezervuar takime.

Dr. Takahashi beson se në të ardhmen, mund të jetë e mundur të ndihmohen ata që kanë humbur dhëmbët nga kariesi ose dëmtimet. Nëse provat janë të suksesshme, trajtimi mund të jetë i disponueshëm për pacientët me çdo dhëmbë që mungon përgjithmonë deri në vitin 2030./Metro/

Nga rubrika