Ditar nga Roma: Bllokim në sytë e studentes kineze në Itali

Italia ka qenë në mbyllje për dy javë për të parandaluar pandeminë e koronavirusit.

Grandesso Federico, një italian që banon në Padova, në veri të Italisë, regjistron vëzhgimet dhe ndërveprimet e tij në mbyllje.

nga Grandesso Federico

– Pas më shumë se dy javësh mbyllje në Padova, unë bisedova me Jing Wang, një studente kineze që qëndron këtu, kurioz të di se si ndihet, larg shtëpisë, në këtë situatë të vështirë.

Wang, e cila po punon për masterin e saj në ekonomi në Universitetin Padova, çuditërisht kishte përjetuar shpërthimin e Ebolës në Afrikë.

Të dy qeveritë kineze dhe italiane kanë ndërmarrë masat e nevojshme të bllokimit për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, tha Wang.

“Të dy vendet kanë mbyllur dyqanet, shkollat dhe kanë ndaluar mbledhjet e njerëzve.”

Por ajo theksoi se rregullat dhe zbatimi në Kinë ishin më të rrepta: pothuajse të gjithë rrinin në shtëpi, dhe në disa raste, një anëtar nga secila familje dilte vetëm një herë në dy ditë.

Në vendin më të goditur në Kinë, ajo tha, transporti publik u ndal dhe automjetet private u ndaluan, përveç për një arsye absolutisht thelbësore.

“Ne nuk kemi ndjerë panik këtu dhe jeta jonë nuk është prekur shumë.

Të gjithë me vetëdije mbanin një distancë të sigurt më shumë se një metër gjatë blerjes në supermarket, dhe shumica e njerëzve gjithashtu veshin maska në vende publike”, tha ajo.

“Në Kinë, sektorët e tregtisë elektronike dhe logjistikës janë shumë të zhvilluara, kështu që njerëzit kinezë mund të përdorin telefonat e tyre celular për të porositur gjithçka që dëshirojnë në shtëpi,” tha Wang.

Ne në Itali bëjmë gjithashtu blerje në internet, por në një shkallë më të vogël dhe me më pak komoditet.

Mësimi në internet, megjithatë, po punon mirë për të, vuri në dukje ajo.

“Shkollat dhe universitetet ofruan kurse online për ne.”

Një episod tjetër pozitiv janë këngët dhe muzika nga ballkonet e njerëzve, tha ajo, e cila “na bën të ndjehemi të qetë nga stresi i koronavirusit.

Unë mendoj se të dy vendet kanë adoptuar metodat e tyre për të kontrolluar epideminë, duke garantuar një jetë normale themelore për njerëzit Kina dhe Italia të dy bënë një punë të mirë, “tha ajo.

Si student e ekonomisë, Wang tha në Kinë qeveria vendosi një seri masash si vonimi i pagesave të huave për kompanitë, ulja e normës së interesit për kredi dhe mbështetja e bizneseve me stimuj.

Këto politika, tha ajo, mund të jenë referuese për qeverinë italiane.

Një aspekt i veçantë në lidhje me ekonominë italiane, tha ajo, është sektori i turizmit.

“Italia është një vend i bukur dhe unë mendoj se kur të përfundojë kjo krizë, turistët do të kthehen”.

Wang ishte në Mali gjashtë vjet më parë, duke punuar si menaxhere e kontabilitetit.

Atje, ajo ra në kontakt me një ekip mjekësor kinez i cili ishte atje duke ndihmuar në luftën kundër Ebola.

“Unë mund të shoh se si ata ndihmuan njerëzit lokalë, duke bashkëpunuar me mjekë vendas dhe duke mbështetur spitalet në Mali”, tha ajo, duke shtuar se është e lumtur të shohë ekspertët kinezë që vijnë në Itali.