Dridhet Suedia, tërmeti i fuqishëm godet minierën më të madhe nëntokësore të hekurit

Suedia ka regjistruar një nga tërmetet e saj më të mëdhenj ndonjëherë, pasi një dridhje me fuqi 4,1 ballë goditi sot minierën më të madhe nëntokësore të hekurit.

Tërmeti në veri të Rrethit Arktik ishte pak më pak se dridhja rekord me madhësi 4,3 me madhësi në Suedi, e cila goditi jugun e vendit në dhjetor 2008.

Trembëdhjetë njerëz ishin në minierë në atë kohë, por asnjëri nuk u plagos dhe objekti është mbyllur.

Miniera, e cila është më shumë se një shekull, prodhoi më shumë se 14 tonë produkte mineralesh hekuri në vitin 2019.

Objekti i drejtuar nga firma shtetërore LKAB njihet si miniera Kiruna pas qytetit ku është vendosur.

Fredrik Bjorkenwall, zëdhënës i LKAB, tha për Aftonbladet se niveli i ujit në minierën Kiruna po rritet, por pompat po funksiononin.

Rrjeti Sizmik Norvegjez NORSAR tha që tërmeti ishte i lidhur me aktivitetet e nxjerrjes së xehes.

Departamenti i Shkencave të Tokës në Universitetin Uppsala mati gjithashtu tërmetin me një madhësi 4.1.