Web Analytics

Ëndrrat e frikshme mund të jenë një shenjë e një sëmundjeje të rrallë dhe të pashërueshme

Një rritje e ëndrrave të gjalla ose shqetësuese – duke përfshirë sulme ose shtypje – mund të jetë një shenjë e lupusit ose sëmundjeve të tjera autoimune, sipas një studimi të ri.

Halucinacionet, ose “ëndrrat gjatë ditës”, gjithashtu mund të sinjalizojnë fillimin e këtyre gjendjeve të pashërueshme.

Studiuesit po bëjnë thirrje për njohje më të madhe të mënyrës se si shëndeti mendor dhe simptomat neurologjike mund të veprojnë si simptoma paralajmëruese të hershme për një acarim të simptomave tek pacientët me sëmundje autoimune, përfshirë lupusin.

Lupusi është një gjendje e pashërueshme që shkakton lodhje, dhimbje të kyçeve dhe skuqje të lëkurës. Lady Gaga, Selena Gomez dhe Katherine Ryan janë ndër ata që jetojnë me këtë gjendje.

Ekipi nga Universiteti i Kembrixhit dhe King’s College London anketuan 676 persona që jetojnë me lupus dhe 400 mjekë, së bashku me intervista të hollësishme me 69 persona që jetojnë me sëmundje sistemike autoimune reumatike, përfshirë lupusin, dhe 50 mjekë të tjerë.

Ndërsa pak më pak se një çerek i pacientëve raportuan halucinacione, tre nga pesë pacientë me lupus raportuan ëndrra shqetësuese, shpesh duke përfshirë sulme, bllokime, shtypje ose rënie.

Një pacient nga Irlanda i përshkroi ëndrrat e tij si:

“Horribile, si vrasje, si lëkurë që del nga njerëzit, horribile… Mendoj se është si kur jam i mbingarkuar që mund të jetë lupus i përkeqësuar… Pra, mendoj se sa më shumë stres të ketë trupi im, aq më të gjalla dhe më të këqija janë ëndrrat.”

Ekipi gjithashtu zbuloi se përdorimi i termit “ëndrrat gjatë ditës” në vend të halucinacioneve i ndihmoi pacientët të kuptonin më mirë simptomat e tyre, duke e ndjerë atë si një fjalë më pak frikësuese dhe më pak të stigmatizuar.

“Një pacient nga Anglia tha:

‘Kur thatë atë fjalë ëndërr gjatë ditës, sapo thatë, ajo bëri kuptim. Nuk është domosdoshmërisht e frikshme, është thjesht sikur keni pasur një ëndërr dhe gjithsesi jeni ulur zgjuar në kopsht. Shoh gjëra të ndryshme, është si kur zgjohem dhe nuk mund të kujtoj ëndrrën time dhe je atje, por nuk je atje… është si ndjehesh shumë i dezorientuar.

“Gjëja më e afërt që mund të mendoj është se ndjehem si Alice në Wonderland.”

Studimi zbuloi se pacientët që përjetonin halucinacione hezitonin të flisnin për to, ndërsa shumë specialistë nuk kishin lidhur kurrë ëndrrat e këqija ose halucinacionet me acarimet e sëmundjes.

Pas rezultateve të anketës, shumica thanë se do të flisnin me pacientët e tyre për to në të ardhmen, dhe se ëndrrat e këqija ose halucinacionet mund të ofrojnë një “sistem paralajmërimi të hershëm”.

Autorja kryesore Dr. Melanie Sloan nga Universiteti i Kembrixhit, tha:

“Është e rëndësishme që mjekët të flasin me pacientët e tyre për këto lloje simptomash dhe të kalojnë kohë duke shkruar progresin individual të simptomave të çdo pacienti.

“Pacientët shpesh e dinë se cilat simptoma janë një shenjë e keqe që sëmundja e tyre është gati të acarohet, por si pacientët ashtu edhe mjekët mund të hezitojnë të diskutojnë shëndetin mendor dhe simptomat neurologjike, veçanërisht nëse nuk e kuptojnë se këto mund të jenë pjesë e sëmundjeve autoimune.”

Lidhja është veçanërisht e rëndësishme duke marrë parasysh raportet e pacientëve që janë diagnostikuar gabimisht ose edhe të hospitalizuar me një episod psikozë kur në fakt ishin në fazat e hershme të një sëmundjeje autoimune.

Një pacient nga Skocia tha:

“Në moshën 18 vjeçare më diagnostikuan me çrregullim të personalitetit kufitar, dhe pastaj gjashtë muaj më vonë me lupus në moshën 19, kështu që ishte shumë afër – dhe ishte e çuditshme që kur çrregullimi im kufitar u vu nën kontroll dhe lupus im u vu nën kontroll, ishte brenda gjashtë muajsh.”

Një infermiere nga Skocia tha:

“Kam parë [pacientë] të shtruar për një episod psikoze dhe lupusi nuk është kontrolluar deri sa dikush tha “oh më duket se mund të jetë lupus…”, por kaluan disa muaj dhe ishte shumë e vështirë… veçanërisht me gratë e reja, dhe është duke mësuar më shumë se kështu lupus ndikon disa njerëz, dhe nuk janë ilaçet anti-psikotike që ata kanë nevojë, janë shumë steroide.”

Profesori Guy Leschziner, një autor i studimit dhe neurolog në spitalin Guys’ dhe St Thomas’, dhe autor i librit “Bota Sekrete e Gjumit”, tha:

“Prej kohësh jemi të vetëdijshëm se ndryshimet në ëndërrim mund të sinjalizojnë ndryshime në shëndetin fizik, neurologjik dhe mendor, dhe nganjëherë mund të jenë tregues të hershëm të sëmundjes.

“Megjithatë, kjo është prova e parë që ëndrrat e këqija mund të na ndihmojnë gjithashtu të monitorojmë një gjendje të rëndë autoimune si lupus, dhe është një nxitje e rëndësishme për pacientët dhe mjekët njësoj që simptomat e gjumit mund të na tregojnë për një rikthim të afërt.”

Një studim në vitin 2022 zbuloi një lidhje midis ëndrrave të këqija dhe dementias, duke gjetur se ëndrrat e këqija mund të bëhen më të zakonshme disa vite ose edhe dekada përpara se të shfaqen problemet e kujtesës dhe të mendimit.

Studimi është publikuar në revistën EClinicalMedicine.

Nga rubrika