Gjallesat e padukshme, ja cilat janë disa prej tyre

Ne të gjithë kemi dëgjuar për kallamaret dhe oktapodet që përdorin pigmente për t’u përzier me ambientin e tyre, për të qenë plotësisht të padukshëm.

Në kafshët oqeane ka dy zgjedhje nëse duan të fshihen.

Krijesat që jetojnë në oqeanin e thellë afër shtratit të detit mund të përzihet me rërë ose shkëmbinj, ose të fshehen në korale.

Në oqeanin e thellë shpesh është i ambient në të zi dhe grabitqarët nuk kanë sy, prandaj të qenit i padukshëm nuk është e nevojshme.

Kafshët që jetojnë afër sipërfaqes dhe dëshirojnë të fshihen mund të prodhojnë shfaqje verbuese të dritës në një proces të njohur si bioluminescence, grabitqarët më poshtë, konfuzohen dhe mendojnë se po shikojnë rrezet e diellit që godasin sipërfaqen e ujit.

Kafshët që jetojnë në ujërat e mesme megjithatë nuk kanë asnjë nga këto mundësi.

Ky rajon njihet si zona pelagjike dhe gjithashtu ndodh aty ku jetojnë më shumë kafshë të padukshme.

Ndoshta mënyra më e lehtë për t’u bërë e padukshme është duke qenë transparente dhe duke lejuar që drita të depërtojë tërësisht nëpërmjet jush.

Në oqeanet e hapura, të cilat nuk kanë struktura për t’u fshehur prapa, të qenit transparent është një mënyrë e madhe për t’u fshehur nga të gjitha këndvështrimet.

Është shumë popullor fakti që transparenca ka evoluar në mënyrë të pavarur.

Oktapodi

Oktapod xhami nuk është kafsha e vetme transparente që ja del me një mënyrë të zgjuar të maskohet.

Shumë molusqe transparente maskojnë sytë e tyre me pasqyra, pasi pasqyrat në oqeanin e hapur pasqyrojnë vetëm oqeanin më shumë dhe kështu janë të padukshëm.

Cranchiidae ose kallamar xhami

Familja qelqi e kallamarit, prej të cilave ka rreth 60 lloje, pothuajse shihet tërësisht përmes tij.

Ata jetojnë, përsëri në rajonin pelagjik të oqeaneve anembanë botës, midis 200 dhe 1000 metra nën nivelin e detit.

Megjithëse trupat e tyre janë tërësisht transparent, sytë e tyre të mëdhenj janë të errët, gjë që është një problem pasi grabitqarët që notojnë më poshtë mund ta shohin lehtë hijen që kanë hedhur.

Megjithatë kallamarët e xhamit (Cranchiidae) përdorëin një formë të zgjuar tu maskuar.

Përdor organet nën sytë e saj – për të prodhuar dritë në një mashtrim të quajtur kundër-ndriçim.

Kjo dritë duket shumë e ngjashme me rrezet e diellit që filtron poshtë nga lart, kështu që e bën kallamarin krejtësisht të padukshëm për grabitqarët që notojnë nën të.

Megjithatë, drita mund ta bënte kallamarin shumë të dukshëm për shikuesit duke e parë atë nga kënde të tjera.

Hulumtuesit nga Universiteti i Pensilvanisë zbuluan se fotoforët e kallamarit janë në gjendje të përputhen me sasinë e dritës që prodhojnë në atë që vjen nga çdo drejtim, duke krijuar një lloj mbulesë omnidirektive të padukshme.

Krimb i thellë i detit tomopteris

Ky gjini, ose grupi i krimbave polychaete plankton detare janë pothuajse tërësisht transparente, duke i bërë ata shumë të vështirë për tu parë nga grabitqarët.

Në mënyrë paradoksale të paktën 11 lloje në grup mund të lëshojnë ngjyra të ndritshme.

Shumica e krimbave të dëtit kanë shkëlqim blu, por një specie, Tomopteris nisseni mund të prodhojë dritë të verdhë dhe është një nga vetëm disa krijesa të tilla në planet për ta bërë këtë.

Disa krimba tomopteris mund të largojnë grabitqarët duke lëshuar një pjesë të ndezur të trupit të tyre të quajtur parapodia, duke bërë që grabitqari të ndjekë pjesën e trupit të shpërndarë, e jo të krimbit vetë.

“Kripë” e detit

Një kripë deti është një krijesë krejtësisht transparente që noton dhe ushqen në të njëjtën kohë duke pompuar ujin përmes trupit të saj xhelatinoz.

Ata filtrojnë fitoplanktonin në ujë për t’u ushqyer.

Megjithëse duken pak si kandil deti, ata janë në të vërtetë më të sofistikuar dhe janë të lidhur ngushtë me peshqit dhe kurrizorët – ata kanë një zemër dhe gushë dhe mund të riprodhohen seksualisht.

Kripërat kanë një cikël interesant jetësor.

Për një pjesë të saj ata jetojnë vetë, por pastaj klonizojnë veten dhe formojnë vargje të gjata dhe forma të tjera të organizmave të lidhur.

Ndarjet individuale sinkronizojnë notin e tyre duke komunikuar me njëri-tjetrin nëpërmjet sinjaleve elektrike.

Hyperiid

Ndonjëherë të qenit transparent nuk mjafton, dhe organizmat kanë nevojë për trukime të tjera për të mbetur të padukshëm.

Ky është sigurisht rasti për Hyperiid, një crustacean pak që mban një ngjashmëri me një karkalec.

Ata janë në gjendje të fshihen nga grabitqarët duke qenë transparentë.

Ka një problem të veçantë në oqean, sepse shumë grabitqarët përdorin bioluminescence si një dritë kërkimi, për prenë e gjuetisë së tyre.

Një studim i kohëve të fundit sugjeron se ka më shumë për aftësinë e hiperiut për të fshehur se sa thjesht transparenca e thjeshtë.

Rezulton se po përdorin një lloj nanoteknologjie për të ndërhyrë dhe përhapur dritën, duke mbuluar veten dhe pothuajse duke i bërë ato të padukshme.

Shkencëtarët përdorën një mikroskop elektronik të skanimit për të analizuar nga afër shtatë lloje të hiperiteve.

Ata gjetën se këmbët e një specie ishin të mbuluara me protuberancat e vogla.

Trupi i kësaj specie, dhe gjashtë të tjerë u mbuluan gjithashtu me gunga me përmasa nano ose sfera që variojnë në madhësi prej nën 100 nanometra deri në rreth 300 nanometra.

Madhësia e vogël me gunga mund të minimizojë shpërndarjen e dritës dhe shkencëtarët zbuluan se një kombinim i të dy nanostructures – gunga dhe flokët mund të zvogëlojë reflectance më shumë që 100 dele.

Gjëja e çuditshme është se studiuesit mendojnë se këto sfera mund të jenë baktere.

Safiret e detit

Sapphires detit (Sapphirina) janë krijesa në formë të milingonave, jetojnë në det të ngrohtë tropikal dhe subtropikal.

Ata i përkasin një grupi të krustaceve të quajtur copepods.

Specie të ndryshme lëshojnë një gamë të ngjyrave, nga blu, të kuqë dhe ari.

Ajo që është e mrekullueshme për ta parë, një sekondë mund ta shohim të shndrisë me shkëlqim dhe në moment shfaqen gati të zhduken dhe mënyra se si e bëjnë këtë është interesante.

Lëkura e tyre, ose qelizat e kutikulozit përmbajnë pllaka të vogla kristali të rregulluara në një model gjashtëkëndor.

Kristalët përmbajnë guaninë, një nga katër bazat që përbëjnë ADN-në.

Shtresat kristale janë të ndara nga njëra-tjetra me një lëng të ngjashëm me supë të quajtur citosol.

Një ekip i shkencëtarëve zbuloi se megjithëse shtresat e kristaleve guanine janë gjithmonë të njëjta trashësi – 70 nanometra, trashësia e citosolit në mes të shtresave ndryshon nga 50 në 200 nanometra.

Është kjo shumëllojshmëri e cila përcakton ngjyrën e safirit të detit.

Shtresat më të trasha të citosolit çojnë në gjatësi më të gjata të dritës që reflektohen, gjë që e bën copepodin të duken të kuqe.

Ngjyra gjithashtu varet nga këndi i dritës që i godet ato.

Ndërsa këndi bëhet më i vogël, gjatësia e valës së dritës së reflektuar bëhet më e shkurtër dhe ngjyra më e zbehtë.

Nëse këndi bëhet mjaft i vogël atëherë drita e reflektuar është në spektrin UV, që do të thotë se ne nuk mund ta shohim atë dhe safiret e detit zhduken.

Studiuesit gjetën se drita që goditi krustacët në një kënd 45 ° në mënyrë efektive i bëri ata të bëheshin të padukshëm.

Flutur qelqi

Të gjitha kafshët transparente të diskutuara deri më tani kanë jetuar në det, dhe ka një arsye të mirë për këtë.

Për të qenë transparent duhet të jeni të përbërë nga sende që as nuk absorbojnë as reflektojnë dritën.

Kjo është një detyrë e vështirë për bimët dhe kafshët që jetojnë në tokë, sepse ekziston një ndryshim kaq i madh midis indeksit thyes të indeve të gjalla dhe ajrit.

Indeksi thyes i një materiali përshkruan se sa shpejt udhëton drita përmes saj.

Drita udhëton më së shpejti në një vakum, dhe në përgjithësi në një material më i dendur, drita merr më shumë kohë për të udhëtuar

Si indi biologjik është shumë më i trashë dhe më i dendur se ajri, kur valët e dritës shkojnë nga udhëtimi përmes ajrit deri tek indet e trupit, ato ngadalësohen.

Kjo shkakton dritë për të ndryshuar drejtimet dhe përhapjen, duke shkaktuar reflektime që e bëjnë kafshën më të dukshme.

Në det ka dallim më të vogël midis indeksit thyes të ujit dhe indeve biologjike, kështu që transparenca është një detyrë më e lehtë, prandaj ekzistojnë më shumë kafshë pothuajse të padukshme.

Një arsye tjetër pse nuk gjeni shumë transparencë nëpër kafshë në tokë është sepse organizmat kanë nevojë për pigmente si melanin për t’i mbrojtur ata nga rrezatimi UV nga dielli.

Megjithatë ka disa përjashtime,sipas një studimi të bërë.

Njëra është flutura qelqi (Greta oto) e cila jeton në Amerikën Qendrore.

Edhe pse jo i gjithë trupi i saj është transparent, krahët e saj transparent e bëjnë të vështirë për grabitqarët që ta gjurmojnë atë gjatë fluturimit.

Për të parë se si flutura arrin transparencën e saj, shkencëtarët shqyrtuan krahët e tyre nën një mikroskop elektronik.

Ata gjetën gunga të vogla me nano të quajtura nanopilarë të cilat ishin të shpërndara rastësisht dhe kishin gjatësi të ndryshme.

Duket se madhësia e rastësishme dhe shpërndarja e strukturave të nanoscale ndihmojnë fluturat të minimizojnë reflektimet nga krahët e saj./InfoKosova/