Ja përse thonë se macet e zeza përfaqësojnë fatin e keq

Macet e zeza janë parë gjithmonë si një fat i keq dhe shumica prej nesh na ndodh t’i shmangim ato kur i hasim në rrugë.

Por besimi se macet e zeza janë fatsjellëse të këqija ka ekzistuar për shekuj me radhë.

Gjatë krijimit të shtetit egjiptian (rreth 3000 vjet para Krishtit), të gjitha macet nderoheshin dhe adhuroheshin. Të vrisje një prej tyre ishte krim.

Macet e zeza konsiderohen të frikshme shpesh në të gjitha llojet e kulturave, dhe edhe pse shumë prej miteve e shohin ndryshe, si diçka pozitive, por tradita perëndimore ka një përfytyrim tjetër.

PERIUDHA E MESJETËS

Duket se lidhja mes fatit të keq dhe maceve të zeza daton në mesin e shekullit të 14.

Nuk dihet saktësisht si dhe pse macet u lidhën me Djallin në Mesjetë, por besimi ishte aq i fortë sa që ato shfarosën gjatë vitit 1348 se mendoheshin si shkaktare të një sëmundje të rëndë infektuese.

Por ironikisht nuk ndodhi kështu, sepse plagët e sëmundjes u përkeqësuan edhe pas shfarosjes së maceve të zeza.

Shkaku i vërtetë kishin qenë minjtë, dhe macet mund t’i kishin përdorur për kapjen e minjve.

FOLKLORI SKOCEZ

Folklori skocez përmban një zanë të njohur me emrin Macja Sith, një mace gjigande e zezë (me një pikë të bardhë në gjoks) që besohej se kishte aftësinë për të vjedhur shpirtin e njerëzve të vdekur.

Ky besim çoi në ruajtjen e trupave të njerëzve përpara se të digjeshin.

EPOKA E MAGJISË

Macet u fajësuan edhe për magjinë e zezë.

Zërat për magjinë e zezë filluan të përhapeshin nëpër Europë gjatë shekullit të 16.

Macet e zeza ishin të parat që u bënë pjesë e gjuetisë, vetëm sepse shumë shtriga mbanin me vete mace të zeza.

Besimi se magjistricat mund të shndërroheshin në vetë macet e zeza, kaloi deri në Amerikë.

LËVIZJET E MACEVE

Ekzistojnë edhe shumë legjenda të lidhura me lëvizjet e maceve të zeza.

Në shumë vende të Europës, ku macet e zeza shihen akoma si ‘fat i keq’, ekziston një shenjë akoma më e keqe kur një mace e zezë të ndërpret rrugën.

Por duket se gjermanët e kanë lehtësuar disi këtë legjendë duke thënë se kur macja kalon nga e djathta në të majtë është lajm i keq.

E kundërta ndodh kur macja kalon nga e majta në të djathtë.

Shpresojmë që macja t’ju kalojë në drejtimin që ju dëshironi.

E njëjta gjë ndodh edhe për lojtarët e pokerit.

Nëse një mace e zezë kalon para rrugës së lojtarit që po largohet nga kazinoja, atëherë do të thotë se ata do të kthehen prapë.

Edhe piratët kohë përpara thoshin se nëse macja e zezë është drejtuar drejt teje, është lajm i keq, nëse po largohet atëherë është lajm i mirë.

TË FLASËSH MBI BAZA SHKENCORE

Ndërsa pigmenti i zi nuk është i kufizuar në raca të veçanta, raca Bombay është lloji i maces që ju pikturoni më shpesh kur keni parasysh një mace të zezë klasike.

Shumica e maceve të zeza kanë sy të verdhë ari, falë sasisë së lartë të melaninës në trupin e tyre.

Macet meshkuj e kanë pigmentin e zi më të theksuar se ato femra.

NUK JANË DHE AQ FAT I KEQ SA MENDOHEN

Sipas disa legjendave, macet e zeza janë fat i mirë, si në rastin e Britanisë së Madhe.

Besimi në fuqinë e maceve të zeza, është aq i fortë sa ata i përdorin për dhurata macet e zeza për të bekuar çiftet e reja.

Ndikimi i egjiptianëve dhe dashuria e tyre për macet ka ndikuar në disa kultura europiane.

Marinarët dhe gratë e tyre besonin në fatin e mirë që vinte nga fuqia e maceve të zeza.

Ata mendonin se do t’i shtonin pasurinë.

Japonezët gjithashtu i nderojnë macet e zeza si simbol i fatit të mirë.

Ato shihen si shumë të rëndësishme veçanërisht për gratë beqare.

Edhe në Rusi, për shekuj me radhë macet janë parë si fat i mirë.