Këshillat shëndetësore për Covid-19, të cilat janë të pavërteta

Ndërsa vendet në mbarë botën luf.tojnë me epideminë e koronavirusit, ka një ndarje të gjerë të këshillave shëndetësore, duke filluar nga të padobishmet, por relativisht të padëmshme deri tek gjërat që mund të jenë të rrezikshme.

Ne kemi parë disa shembuj dhe atë çka shkenca thotë për to.

Pirja e alkoolit nuk do të ndalojë virusin

Ky pretendim gjithashtu është shfaqur rregullisht por është i pavërtetë dhe ndoshta i dëmshëm.

Një politikan ka kërkuar hapjen e menjëhershme të dyqaneve që shesin alkool, që ishin të mbyllura gjatë izolimit të Indisë.

“Kur koronavirusi mund të hiqet duke larë duart me alkool, atëherë pirja e alkoolit me siguri do ta heq virusin nga fyti”, tha Bharat Singh, një anëtar i lartë i Partisë së Kongresit, në shtetin Rajasthan.

Por nuk ka asnjë provë mjekësore për këtë.

Dhe Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e ka bërë të qartë që pirja e alkoolit nuk është një mënyrë për të ndaluar virusin dhe mund të rrisë rrezikun e problemeve të tjera shëndetësore.

I vetmi rast që OBSH dhe organet e tjera shëndetësore zyrtare i referohen përdorimit të alkoolit është si një komponent në xhel për pastrimin e duarve.

Mbajtja e frymës nuk mund t’ju tregojë nëse keni virus

Pretendimi për të mbajtur frymën është shfaqur në shumë vende.

Një guru popullor i yogas në Indi, Baba Ramdev, ka thënë që duhet të përpiqeni të mbahet fryma për një minutë të plotë për të rinjtë dhe të shëndetshmit dhe 30 sekonda për të moshuarit ose ata me sëmundje të rënda.

Nëse nuk mundeni, thotë ai, kjo tregon që keni virusin.

Por nuk ka asnjë bazë shkencore për këtë pretendim.

Vaji i mustardës nuk është një trajtim efektiv

I njëjti guru indian gjithashtu sugjeron vendosjen e pikave të vajit të mustardës në hundë ndërsa bëhet testi i frymëmarrjes, duke pohuar përsëri gabimisht se vaji e shtyn virusin nga trakti respirator poshtë në stomak, ku vritet nga acidi.

Guruja, një prej më të ndjekurve në Indi, ka një perandori të gjerë biznesi që shet një gamë të gjerë produktesh.

Shërbimi i kontrollit të fakteve të qeverisë indiane i hodhi poshtë kërkesat e tij.

Pretendimet për dezinfektues dhe dritë ultraviolet janë shpërndarë gjerësisht

Meqenëse Presidenti amerikan Donald Trump hodhi idenë, në një konferencë shtypi muajin e kaluar se injektimi i pacientëve me dezinfektues mund të ndihmojë në trajtimin e koronavirusit, ajo është përsëritur – dhe shpesh derivuar – në forma të ndryshme në mediat sociale në shumë vende.

Përdorimi i një dezinfektuesi mund të shkatërrojë viruset në sipërfaqe.

Por konsumimi ose injektimi i dezinfektantit rrezikon hel.mimin dhe vde.kjen.

Dhe nuk ka asnjë provë që ka ndonjë efekt kundër virusit.

Trump gjithashtu foli për ekspo.zimin e pacientëve në dritën UV (ultravjollcë).

Dhe ka disa prova që viruset nuk zgjasin aq gjatë në sipërfaqe kur ekspozohen nën rrezet e diellit direkte.

Por është shumë e dëmshme për indet e njeriut.

Dhe nuk ka asnjë provë drita UV është një trajtim efektiv për këdo me virus.