Koh-i-Noor, diamanti i perandorëve

Koh-i-Noor është një prej diamantëve më të diskutueshëm të botës.

Ai ka qenë subjekt i pushtimit dhe intrigës për shekuj me radhë, duke kaluar nëpër duart e princave Mughal, luftëtarët iranianë, sundimtarët afgane dhe Punjabi Maharajas.

Guri i çmuar 105-karat erdhi në duart britanikëve në mesin e shekullit të 19-të, dhe është pjesë e Jeëels Croën dhe ndodhet në Kullën e Londrës.

Pronësia e perlës është një çështje emocionale për shumë indianë, të cilët besojnë se ishte vjedhur prej tyre nga britanikët.

William Dalrymple dhe Anita Anand kanë shkruar një libër me titull “Kohinoor: Historia e Diamantit më famëkeqe në botë”.

Këtu autorët shkruan në lidhje me mitet kryesore që rrethojnë perlën e çmuar.

Koh-i-Noor erdhi në duart e Guvernatorit të Përgjithshëm, z. Dalhousie në vitin 1849 dhe ai ia dërgoi atë mbretëreshës Viktoria.