Komuna e Prishtinës kërkon të ndërpritet gjurmimi i kontakteve, rekomandon testime serologjike

Me lehtësimin e masave është vërejtur fluks i shtuar i lëvizjes së qytetarëve, dhe si rrjedhojë është shtuar edhe numri i rasteve pozitive me COVID-19.

Komuna e Prishtinës po vlerëson se duhet të ndryshohet strategjia e qasjes ndaj pandemisë, derisa rekomandojnë 8 pika për luf.timin e kësaj të fundit.

Nënkryetari i Komunës së Prishtinës, Muhedin Nushi, në një intervistë për KosovaPress, thotë se gjurmimi i kontakteve duhet të ndërpritet, derisa kërkon që tash e tutje të bëhen testime serologjike.

Ai shtoi, se vetëm nëpërmjet kësaj forme, do të bëhej e ditur se në cilën masë ka kaluar COVID-19, apo cila është ajo përqindje e imunitetit kolektiv, e që siç thotë ai duhet të krijohet para fillimit të fazës së dytë.

“Në tre pikat kyçe parashihet që këto hulumtime epidemiologjike, testimi i kontakteve të ndërpriten, vetëm personat që kanë simptoma të testohen.

E dyta të lejohen testimet serologjike, testim i cili jep dy rezultate, jeni ose jo të infektuar nga COVID-19 dhe testi i dytë i cili tregon, se ndoshta ju keni qenë asimptomatik, ndoshta ju veç e keni kaluar COVID-19…

Nuk mund të aplikohet vetëm në Klinikën Infektive, por secilës komunë dhe klinikë private t’i jepet e drejta të bëjë këtë test…

Në këtë formë ndoshta e kishim testuar të gjithë popullatën se në cilën masë e kemi tejkaluar ose cila është ajo përqindje e imunitetit kolektiv, e cila duhet të krijohet para fillimit të fazës së dytë”, thotë ai.

Sa i përket rritjes së numrit të personave të infektuar, ai thotë se kjo ka qenë e pritur, për të vetmen arsye, se qytetarët nuk janë duke i respektuar rekomandimet.

“Eskalimi i numrit të të infektuarve është pritur, për arsye të mos respektimit të masave parandaluese nga ana e qytetarëve.

Ne jemi të përgatitur edhe për eskalim më të madh të situatës, kur them eskalim nënkupton që, komuna e Prishtinës është e përgatitur që të strehoj afër 100 persona.

100 shtretër jemi në gjendje me i përgatitë në qendrat e mjekësisë familjare, njëra në Kodrën e Trimave dhe tjetra në Emshir.

Kemi përgatitur edhe 14 shtëpiza në Gërmi, me rreth 150 shtretër”, thotë Nushi.

Ndër, vendet ku vërehet frekuentim i madh i qytetarëve, janë kafiteritë.

Edhe pse këto të fundit janë hapur me kusht që të respektojnë rekomandimet, Nushi thotë se një gjë e tillë nuk po ndodhë.

Derisa vlerëson, se inspektorët nuk kanë kapacitetin e mjaftueshëm të kontrollojnë çdo lokal.

“Qoftë inspektorët e Komunës së Prishtinës, qoftë Policia e Kosovës, qoftë inspektorët sanitarë në kuadër të AVUK, ose në nivel qeveritarë, nuk kanë kapacitet të mjaftueshëm që të vizitojnë secilën kafiteri, restorant apo hotel.

Prandaj mos respektimi i këtyre masave vetëm sa e përkeqëson situatën.

Tash duhet të kemi frikë mos po ndodhë infektimi i personelit shëndetësor dhe atëherë mund të ballafa.qohemi me numër jashtëzakonisht të madh”, deklaroi ai.