Koronavirusi mund të përhapet përmes pluhurit, sipas një studimi

Gripi dhe viruse të tjera si koronavirusi mund të barten në grimca të vogla pluhuri që pluskojnë në ajër, raportuan studiuesit të martën.

Studimet duke përdorur derrat guinea treguan se kafshët mund të infektonin njëri-tjetrin përmes virusit të vendosur në leshin e tyre.

Plus, indet e njomura me virus mund të dërgojnë grimca potenciale infektive, bënë me dije studiuesit e Universitetit të Kalifornisë Davis dhe Shkolla e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai raportuan në revistën Nature Communications, shkruan CNN..

“Këto rezultate tregojnë se virusi në enuenza mbetet i zbatueshëm në mjedis, në materiale si indet e letrës dhe trupat e kafshëve të gjalla”, shkroi ekipi.

Dihet që viruset mund të përhapen në pika të vogla të pështymës dhe mukusit të njohura si aerosole.

Ato gjithashtu mund të përhapen nga sipërfaqet në një proces të njohur si transmetimi i fomitit.

Studiuesit thonë se gjetjet e tyre që viruset nganjëherë mund të përhapen në specie të fibrave lundruese, lagështirës së kafshëve dhe pluhurit tregojnë një metodë të re.