Ku shkon ngjyra e tatuazhit që keni në trup?

Ngjyra e tatuazhit mund të shkaktojë rritje të nyjave limfatike dhe mpiksje të gjakut.

Me secilën gjilpërë gjatë një tatuazhi, një gjurmë e vogël ngjyrash precipiton në dermis, një shtresë lëkure poshtë epidermës.

Një studim i kryer në Institutin Federal Gjerman për Vlerësimin e Riskut zbuloi se ngjyra nuk mbetet në dermis ku është injektuar.

Disa grimca të ngjyrave udhëtojnë nëpër sistemin limfatik dhe në rrjedhën e gjakut, dhe arrijnë në nyjat limfatike brenda vetëm disa minutave.

Autorët e studimit së pari kryen një analizë të ngjyrave për një tatuazh të mbledhur nga nyjat limfatike njerëzore.

Nga rruga, patologët e biopsisë kanë filluar të vërejnë dekada më parë se nyjat limfatike tek njerëzit me tatuazhe shpesh janë zgjeruar dhe pigmentuar.

Dyoksidi i titaniumit, një përbërës i zakonshëm i pigmentit të bardhë që përdoret zakonisht me ngjyra të tjera për të krijuar një larmi hije, nuk prishet në grimca të tilla të imëta si karboni i zi, por grimcat më të mëdha të dyoksidit të titaniumit gjenden ende në nyjat limfatike.

Autorja e studimit, Ines Schreiver thotë se këto substanca nuk janë diçka që do të dëshironit të depozitohen në mënyrë të përhershme në organet tuaja.

“Ende nuk dihet se çfarë efektesh të dëmshme mund të kenë ato në mëlçi dhe në nyjat limfatike”, tha ajo.

Ajo që dihet është se ngjyra e tatuazhit mund të shkaktojë që të formohen nyjat limfatike dhe mpiksja e gjakut, dhe nevojiten studime afatgjata për të përcaktuar efekte të tjera anësore. /Lajmi.net/