Lagështira në shtëpi, cilat janë shkaqet dhe si ta evitoni

Lagështirë madje edhe myk, ne dimër shtëpitë tona janë shume te rrezikuara prej këtij fenomeni.

Por çfarë mund te bëni për te luftuar kundër lagështirës dhe mykut ne shtëpi.

Lagështirë madje edhe myk, ne dimër shtëpitë tona janë shume te rrezikuara prej këtij fenomeni.

Por çfarë mund te bëni për te luftuar kundër lagështirës dhe mykut ne shtëpi.

Lagështira është një problem jo estetik por dhe shume i dëmshëm sepse është kushti ideal për te formuar mykun ne muret e shtëpisë.

Shkaqet qe e gjenerojnë atë janë te shumta dhe me se shumti vjen si pasoje e një izolimi te keq te mureve dhe te strukturës te shtëpisë qe janë ne kontakt me kushtet e jashtme atmosferike.

Disa zakone shtëpiake mund ta përkeqësojnë gjendjen por mos u shqetësoni, ekzistojnë mënyra te ndryshme natyrale parandalojnë dhe luftojnë ne eliminimin e lagështirës me efikasitet.

Lagështi apo kondensim?

Fillimisht është e nevojshme te individualizoni me specifikisht cilat janë shkaqet reale te lagështirës.

Ne disa ambiente te shtëpisë si për shembull banja dhe kuzhina është i paevitueshëm kondensimi.

Kjo ne krahasim me lagështirën mund te eliminohet me lehtësisht duke pasur një ventilim, ajrim te ambienteve, por nëse nënvlerësohet mund te jete njësoj e rrezikshme.

Disa rregulla te arta

Për te evituar formimin e njollave te rrezikshme te lagështirës ne muret e shtëpisë është e mjaftueshme te ndiqni disa rregulla te lehta.

Një nder gjerat kryesore është te ajrosni shtëpinë për te paktën 10 minuta, përdorni gjithmonë aspiratorin ne kuzhine gjate gatimit dhe mos vendosni shume rroba për te thare ne shtëpi.

Ne ambientet me te predispozuara mund te vendosni impiante ventilimi dhe kundër lagështirës.

Mënyra natyrale qe mund ti bëni vet ju

Nëse nuk keni mundësi te bëni shpenzime për instalimin e një impianti kundër lagështirës mund te provoni te realizoni një te tille ju vet me mënyra natyrale duke përdorur kripen e trashe.

Për një dhome rreth 25 metra katrore ju nevojiten rreth 150 grame kripe pasi ta keni ftohur ne frigorifer për 10 ore.

Pas 3-4 ditësh ne një dhome do te shihni se kripa do te filloje te laget duke thithur lagështirën.

Kujdes nga bimët brenda ne shtëpi

Adhuroni te dekoroni shtëpinë me shume bime te bukura?

Beni kujdes sepse ato mund te kontribuojnë për te formuar apo përkeqësuar lagështinë ne shtëpi.

Është mire te mos e teproni me ujitjen e tyre dhe te kujdeseni qe ne pjatat e vazove mos qëndrojë ujë.