Mbreti që njohu Kosovën shtet dhe njihet për shumë gra, i ndryshon emrin vendit të tij

Mbreti i Swazilandit, Mswati III, ka njoftuar se do ta ndryshojë emrin e vendit të tij, duke i vënë Mbretëria e eSwatini.

Sipas mediave të huaja monarku njoftoi ndryshimin zyrtar në festimet e Jubileut të Artë për 50 vjetorin e pavarësisë së Swazisë.

Festimet gjithashtu shënuan ditëlindjen e 50-të të mbretit.

Mbreti, i njohur si Ngwenyama ose “luani”, është i njohur për shumë gratë e tij dhe për respektimin e veshjes tradicionale.

Emri i ri, eSwatini, do të thotë “toka e Swazis”.

Swaziland është një anëtar i Komonuelthit.

Sipas mediave, njoftimi i ndryshimit të emrit ka zemëruar disa në vend, të cilët besojnë se mbreti duhet të fokusohet më shumë në ekonominë e ngadaltë të vendit.

Vendi është monarkia e fundit absolute e Afrikës dhe në vitet e fundit demonstruesit kanë bërë thirrje për një ndryshim në demokraci.

Djali i Sobhuza II, i cili mbretëroi për 82 vjet, mbreti Mswati III ka aktualisht 15 gra.

Sipas biografëve zyrtarë, babai i tij mori 125 gra gjatë sundimit të tij.

Ndërkohë që ndryshimi zyrtar i emrit ishte i papritur, Mbreti Mswati III ka qenë duke iu referuar viteve të fundit në Svaziland si Mbretëria e eSwatini.

Ky ishte emri që mbreti përdorte kur ai iu drejtua asamblesë së përgjithshme të OKB-së në 2017 dhe në hapjen e parlamentit të vendit në vitin 2014.