Mercedes rrezikon ndalimin e shitjeve në Gjermani?

Ndalimi i shitjeve do të garantojë një sasi të madhe parash nga kompania finlandeze Nokia.

Nokia mund të ketë ‘dështuar’ t’i bëjë konkurrencë rivalëve të tij të teknologjisë celulare, por reputacioni i saj si një pionier po e përhumb tani Mercedes-Benz.

Daimler, pronari i Mercedes, ka humbur një mosmarrëveshje për patentën kundër kompanisë finlandeze në një gjykatë gjermane këtë javë.

Siç është raportuar nga Automotive News, gjyqtarët në Mannheim, Gjermani, favorizuan Nokian në një vendim gjykate për luftën ndaj teknologjisë celulare në makina.

Mercedes thuhet se ka shkelur patentat e teknologjisë celulare të Nokia-s.

Nokia ka fituar para nga licencimi i patentave mbi teknologjinë celulare, duke arritur në mbi një miliard euro në vit.

Nga ana tjetër, lidhja elektronike është duke u bërë një faktor i rëndësishëm i shitjes në makinat moderne.

Mercedes-Benz është një nga ata prodhuesit e automjeteve që vendos levën në këtë teknologji, dhe kjo mund të shihet edhe në kabinën e Mercedes S-Class të ardhshëm.

“Ne nuk mund ta kuptojmë aktgjykimin e gjykatës së Mannheim dhe do të apelojmë”, tha Daimler në një deklaratë të dërguar me e-mail për Automotive News.

Nokia është këmbëngulëse për të drejtat e saj mbi teknologjinë celulare në vetura dhe ishte e kënaqur me vendimin e fundit të gjykatës.

“Gjetja e sotme është një miratim kryesor i punës inxhinierike afatgjate nga novatorët në Nokia dhe parimi i rëndësishëm që novatorët duhet të marrin një shpërblim të drejtë”, tha Jenni Lukander, presidenti i Nokia Technologies.

“Ne shpresojmë që Daimler tani do të pranojë detyrimet e saj dhe të marrë një licencë me kushte të drejta”.

Me këtë vendim gjykate, Nokia mund të ndalojë Daimler të shiste makina Mercedes në Gjermani.

Sidoqoftë, kjo lëvizje do të kërkonte që Nokia të tregonte kolateral prej 7 miliardë eurosh (8.3 miliardë dollarë).