Web Analytics
BallinaKURIOZITETENdikimi i mediave sociale në shëndetin mendor

Ndikimi i mediave sociale në shëndetin mendor

Media sociale janë platforma të ndryshme në internet që lejojnë njerëzit të lidhen, të ndajnë përmbajtje dhe të komunikojnë me njëri-tjetrin. Këto platforma përfshijnë rrjete sociale si Facebook, Instagram dhe Twitter, si dhe aplikacione të mesazheve të drejtpërdrejta si Whatsapp dhe Snapchat.

Përdorimi i mediave sociale është bërë një pjesë e përditshme e jetës së shumë njerëzve në të gjithë botën, por ka qenë gjithashtu objekt i debatit rreth ndikimit që kanë këto platforma në shëndetin mendor të njerëzve.

Një studim i vitit 2018 tregoi se përdorimi i tepruar i mediave sociale është i lidhur me një rrezik të lartë të sindromës së mërzisë qëndrore, e cila është një formë e depresionit të lehtë. Kjo mund të ndodhë për shkak të krahasimit të vazhdueshëm të jetës së njerëzve me atë që shihen në media sociale, i cili mund të lërë një person të ndjejë se jeta e tyre nuk është aq e mirë sa duket në platformat e tilla.

Gjithashtu, media sociale mund të ndikojnë negativisht në vetëbesimin e njerëzve dhe në mënyra të tjera të tyre të mendimit të vetëvlerësimit. Duke qenë se njerëzit zakonisht ndajnë vetëm pjesën më të mirë të jetës së tyre në media sociale, kjo mund të lërë një person të ndjejë se të tjerët janë më të suksesshëm dhe të lumtur se ata, duke çuar në një mungesë të vetëbesimit dhe ndjejë të pakët të qenies së vlefshme.

Por, media sociale mund të jenë edhe një burim i ndihmës dhe mbështetjes për njerëzit që vuajnë nga problemet e shëndetit mendor. Platformat e tilla mund të ofrojnë një mënyrë për njerëzit të lidhen me njëri-tjetrin dhe të ndëzojnë mbështetje dhe inkurajim nga të tjerët që po përballen me të njëjtat sfida. Disa grupe në media sociale janë themeluar për të mbështetur njerëzit me sëmundje mentale, duke ofruar një vend për të ndarë historitë e tyre dhe për të marrë mbështetje nga të tjerët që po përballen me të njëjtat sfida.

Gjithashtu, media sociale mund të ofrojnë një mënyrë për të qenë në kontakt me profesionistët e shëndetit mendor dhe për të marrë këshilla dhe mbështetje në mënyrë virtuale. Disa platforma ofrojnë edhe mënyra të automatizuara për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga sëmundjet mentale, siç janë chatbot-et që ofrojnë këshilla dhe mbështetje për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga depresioni dhe anksieteti.

Në fund të fundit, është e rëndësishme që të kuptohet se media sociale mund të jenë një burim i ndihmës dhe mbështetjes për njerëzit me sëmundje mentale, por gjithashtu mund të ndikojnë negativisht në shëndetin mendor nëse përdoren në mënyra të tepërta ose të gabuara. Përdorimi i moderuar i mediave sociale mund të jetë një mënyrë e mirë për të qenë në kontakt me të tjerët dhe për të marrë mbështetje, por është e rëndësishme që të kujdesemi për veten tonë dhe të ndalojmë përdorimin e tepërt të këtyre platformave që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tonë mendor./InfoKosova/

Rrjetet Sociale

630,707FansaPëlqeje
28,197NdjekësitNdjek
1,002NdjekësitNdjek

Të Fundit