Fenomeni i “marteses për dokumenta” është rrëfyer nga një emigrant në SHBA.

Ai thotë se vajza me që mori shkuesi e braktisi, pasi u bë me dokumenta qëndrimi.

“Ju shkruaj sepse nuk di çfarë tjetër të bëj të nxjerr gjithë atë mëri dhe zemërim që kam brenda vetes.

Gjithë jetën e kam kaluar duke punuar në Amerikë për të mbajtur familjen dhe erdhi koha të martohesha.

Nana në Shkodër më gjeti një vajzë që siç e përshkruanin e siç mu duk mua dy herë që e takova para se ta merrja nuse ishte pëllumbeshë e llokum me arra.

Nuk më interesoi që nuk ishte e virgjër, fundja këtu në Amerikë kjo është diçka që s’ke kohë as me e mendu e jo ma me e vujt si pjesë.

Pasi kultura këtu vlerëson të tjera gjana.

Më pak fjalë e mora të bijën e huaj këtëj, e bëra me green card brenda 8 muajsh.

Nisi një shkollë e la se nuk di gjuhën dhe aq mirë edhe pse në kurs shkonte rregullisht.

Nisi një kurs parukerie dhe aty ndryshoi gjithçka.

Duke nejt shumë kohë në qendër e unë shumë kohë në punë ajo kishte rivendos kontaktet me një ish-të dashur që kishte pas në Shkodër dhe pas 2 muajsh që ndjeja ftohtësinë e saj në çdo drejtim vjen në shtëpi e më thotë do të ndahet sepse nuk përputhemi.

Më tha dhe që jam djalë shumë i mirë dhe do gjej ma mirë se ajo.

E kam lutur të më thotë pse?

Më tha që do një tjetër.

E bashkë nuk përputhemi.

Nuk je për mua, më tha në sy pa iu dridhur hiq qerpiku.

Nuk e di çfarë ndjeja t’i bëja asaj femre në ato momente.

E pranoj e kam qëlluar për herë të parë në jetë me sa pata forcë.

Aq deshi e iku.

Mendova ka njoh ndokënd në punë, por mora vesh që djali tjetër erdhi pas 2 muajsh kur kjo më la e sot janë bërë me fëmijë.

Nuk them se isha marrëzisht i dashuruar, por unë punoja fort veç për të e familjen se i tillë jam.

Një mendje më thoshte ta denoncoj t’ja hiqja letrat.

Mendova veç për fëmijën e saj dhe ai s’ka asnjë faj.

Këto gjëra për letra ndodhin shumë këtej, por pasojat janë të forta e atë zhgënjim s’do ta harroj kurrë”, rrëfen ai.