OBSH identifikon një rrezik të ri nga COVID-19

Drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus ka shpjeguar një problem të ri nga numri i madh i infeksioneve globale me koronavirus.

Ndërsa 1 milion raste të reja të koronavirusit konfirmohen në të gjithë botën në javë, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka paralajmëruar se spitalet po përballen me mungesë të koncentratorëve të oksigjenit të nevojshëm për të mbështetur frymëmarrjen e pacientëve me Covid-19 që vuajnë nga shqetësimi i frymëmarrjes.

Shumë vende tani po përjetojnë vështirësi në marrjen e përqendruesve të oksigjenit,” tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Kërkesa aktualisht po tejkalon furnizimin”, shtoi ai.

Agjensia shëndetësore ka blerë 14,000 përqendrues oksigjeni nga prodhuesit dhe planifikon t’i dërgojë ato në 120 vende në javët e ardhshme, tha Tedros.

Një 170,000 përqendrues të tjerë – me vlerë rreth 100 milion dollarë amerikanë – do të jenë potencialisht të disponueshëm gjatë gjashtë muajve të ardhshëm.

Rastet në të gjithë botën kaluan 9.4 milionë të enjten, me OBSH duke thënë se pritet që infeksionet globale të kalonin 10 milionë deri në fund të javës. Të paktën 480,000 njerëz kanë vde.kur deri më tani.