Pandemia COVID-19, në Kosovë më shumë të shëruar se sa raste aktive

Tash e pesë muaj Kosova është duke u ballafa quar me pandeminë COVID-19.

E, që nga para.qitja e ras teve të para (13 mars) e deri tani me virus janë infektuar 6 mijë e 45 qytetarë, 3 mijë e 226 prej të infektuarve janë shëruar ndërsa janë regjistruar edhe 144 ras te të vde.kjes të cilët kanë pasur sëmundje tjera shoqëruese.

Ak tualisht ras te ak tive me COVID-19 janë 2 mijë e 675.

Më së shumti ras te me COVID-19 janë në Prishtinë, gjithsej qytetarë të infektuar 1 mijë e 913.

Pas Prishtinës, radhitet komuna e Prizrenit me 468 qytetarë të infektuar, vendin e tretë e zë Vushtrria me 447 ras te.

Ndërkaq, në komunën e Ferizajt deri tani janë konfirmuar 434 ras te, në komunën e Gjilanit 336 ras te.

Në komunën e Mitrovicës 284, në komunën e Fushë Kosovës 273 ras te, në komunën e Pejës 255 ras te.

Komunat tjera kanë numër më të vogël të personave të infektuar.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike në Kosovë ka kërkuar nga qytetarët që të jenë të kujdesshëm dhe të respektojnë masat mbrojtëse ndaj COVID-19.

“Ne po shkojmë drejt një normaliteti të ri.

Ky normalitet i ri para.qet ndër rimin e sjelljeve tona për të mirë, për të mbajtur higjienën, për të mbajtur distancën, për të mbajtur maskën, për të mos përhapur pik lat tona të cilat i qesim nga goja çdo ditë, dikush më shumë e dikush më pak, e që rrezikojnë shëndetin e të tjerëve, por në radhë të parë shëndetin e të afërmve, të familjes, të fëmijëve, të farefisit, të komunitetit, dhe pastaj të gjithë qytetarëve”, thuhet në njoftimin e IKSHPK-së.

Numri më i madh i personave të infektuar me virus në Kosovë u regjistrua më 12 korrik, ku u konfirmuan 216 ras te të reja.

Ndërkaq, nga 13 korriku Qeveria e Kosovës ka ashpër suar masat ndaj COVID-19, në komunat ku ka numër më të madh të personave të infektuar është kufizuar lëvizja, ndërsa bartja e maskave është bërë obligative.