Web Analytics

Proteza robotike lejon njerëzit të hapin shishe, të kapin objekte dhe madje të qërojnë banane me një dorë!

Duart e njeriut kanë pasur 10 gishta për miliona vite.

Por duket se shkencëtarët në Universitetin e Kembrixhit mendojnë se kjo nuk është mjaft e mjaftueshme, transmeton InfoKosova.

Ekspertët kanë krijuar “Gishtin e Tretë” – një protezë e kontrollueshme që lidhet në skajin e dorës së djathtë.

Kjo lejon mbajtësit të kapin objekte, të hapin shishe pijesh, të shfletojnë kartat e lojës, të qërojnë një banane dhe madje të fusin një gjilpërë – të gjitha me vetëm një dorë.

Në studimin e tyre, vullnetarët njerëz u mësuan shpejt me gishtin e shtuar – i cili mund të ‘përparojë aftësitë tona motorike përtej kufizimeve aktuale biologjike’.

Studimi u udhëhoq nga studiues të Njësisë së Kognicionit dhe Shkencave të Trurit të MRC në Universitetin e Kembrixhit dhe u publikua në Science Robotics.

Edhe pse ata nuk parashikojnë një të ardhme ku njerëzit natyrshëm ‘zhvillojnë gishta shtesë’ për shkak të evolucionit, versioni i tyre robotik mund të lehtësojë jetën e njerëzve.

Kjo mund të jetë veçanërisht e vlefshme për njerëzit që kanë humbur një krah dhe kanë vështirësi në kryerjen e detyrave të përditshme me vetëm një dorë.

“Jetët tona të përditshme tashmë janë të mbushura me teknologji të veshur dhe tani po shohim një numër në rritje të teknologjive specifike të rritjes që po zhvillohen,” tha autorja e studimit Lucy Dowdall për MailOnline.

“Gishti i Tretë mund të përdoret për të zgjeruar funksionin e dorës – kështu që çdo detyrë që kërkon mbajtjen e disa objekteve njëkohësisht, ose stabilizimin e një objekti ndërsa kryeni një detyrë tjetër me dorën tjetër.”

Dizajnerja Dani Clode, një teknike kërkimore në Laboratorin e Plasticitetit të UCL, filloi të zhvillonte Gishtin e Tretë si pjesë e një projekti të diplomimit në Royal College of Art.

Gishti i Tretë vendoset në anën e kundërt të pëllëmbës nga gishti i vërtetë dhe kontrollohet nga një sensor presioni i vendosur nën secilën gisht të madh të këmbës.

Të dy sensorët e gishtave të këmbës, të cilët janë të lidhur me gishtin, kontrollojnë lëvizje të ndryshme duke reaguar menjëherë ndaj ndryshimeve të vogla të presionit nga gishtat e këmbës.

Presioni nga gishti i djathtë tërheq gishtin prostetik përmes dorës, ndërsa presioni nga gishti i majtë e tërheq atë drejt gishtave dhe lirimi i presionit e kthen atë në pozicionin e tij origjinal.

Në studimin e tyre, ekipi testoi 596 pjesëmarrës, që varionin në moshë nga tre deri në 96 vjeç, të cilëve iu dha deri në një minutë për të njohur pajisjen.

Gishti ishte ofruar në madhësi të ndryshme në mënyrë që të përshtatej me duart e fëmijëve dhe të rriturve.

Pjesëmarrësit kryen dy detyra – së pari, kapja e kunjave dhe vendosja e tyre në një shportë, dhe së dyti, manipulimi dhe lëvizja e pesë ose gjashtë objekteve të ndryshme prej shkumë të madhësive të ndryshme.

Në përgjithësi, gishti u mbajt dhe kontrollua me sukses nga 99.3 për qind e mostrës, zbuluan studiuesit.

Dhe 98 për qind e pjesëmarrësve ishin në gjendje të manipulonin me sukses objektet duke përdorur Gishtin e Tretë gjatë minutës së parë të përdorimit.

Të rriturit më të moshuar dhe më të rinj kishin një nivel të ngjashëm të aftësisë kur përdornin pajisjen, megjithëse hetimi i mëtejshëm brenda grupit të të moshuarve zbuloi një rënie në performancë me rritjen e moshës.

“Ky efekt mund të jetë për shkak të degradimit të përgjithshëm në aftësitë sensomotore dhe njohëse që lidhen me plakjen,” thotë ekipi.

“Për më tepër, këto efekte mund të reflektojnë gjithashtu një lidhje gjeneracionale me teknologjinë.”

Gishti nuk është ‘komercialisht i disponueshëm’ dhe nuk është e qartë kur ose si akademikët mund ta bëjnë pajisjen të disponueshme për publikun, ose sa do të kushtojë.

Por ata shpresojnë se ‘mund të hapë rrugën për vendosjen e një standardi’ për pajisje të tjera ‘përfshirëse’ të përqendruara në njeriun.

“Teknologjitë e ardhshme të zgjerimit mund të kenë një ndikim të gjerë në shoqëri dhe të jenë të dobishme për shumë njerëz,” shkruajnë ata./DailyMail/

Shiko Videon:

Nga rubrika