Rolex dhe makina, libanezët boshatisin llogaritë bankare

Kur ajo dëgjoi se bankat libaneze do të kufizonin tërheqjen e parave të gatshme, Rita, një doktoreshë, nxitoi të blejë një orë prej $ 10,000 Rolex me kartën e saj të kreditit, në ankth për të mbrojtur disa nga kursimet e saj.

“’Është më mirë sesa t’i mbaj paratë e mia në bankë,” tha ajo.

Çdo javë, mbajtësit e llogarive regjistrohen për kuotën e tyre të parave të gatshme – për rreth më pak se 200 dollarë – nga bankat e tyre, të cilat gjithashtu kanë bllokuar transferimet e parave të huaja ndërsa Libani zhytet thellë në krizë ekonomike.

Mungesat e dollarit ka rritur çmimet, paundi libanez ka rënë në tregun paralel dhe besimi në sistemin bankar ka rënë.

Njerëzit me kursime në bankë po përpiqen të nxjerrin paratë, duke blerë bizhuteri, makina dhe toka.

Ndërkohë Banka qendrore thotë se depozitat janë të sigurta, ndërsa kreu i shoqatës bankare të vendit tha se kufijtë e tërheqjeve dhe masave të tjera synojnë “për të mbajtur pasurinë e Libanit” në vend.