Shenjat që tregojnë se nuk po pini ujë sa duhet

Ajo duhet të jetë gjëja më e lehtë në botë: nëse tru.pi ynë duhet të marrë më shumë ujë, ai e sinjalizon nevojën e tij përmes ndjesisë së etjes dhe, nga ana jonë, përgjigjja duhet të jetë po aq e thjeshtë dhe e menjëhershme, pirja e sasisë së ujit të domosdoshëm për të rivendosur ekuilibrin.

Por gjërat nuk shkojnë gjithmonë kështu, nganjëherë jemi të shpërqendruar ose shumë të zhy.tur në atë që bëjmë, saqë nuk arrijmë të dëgjojmë kërkesat e tru.pit.

Përveç etjes, ja cilat janë shenjat që duhet t’u kushtojmë vëmendje…

Kur duhet të pimë?

Edhe nëse nuk kemi etje, duhet të dimë që tru.pit tonë i duhen rreth 1.5-2 litra ujë në ditë në kushtet e aktivitetit fizik normal.

Kur kryejmë veprimtari që kërkojnë përpjekje fizike, nëse është shumë nxehtë ose nëse djersitemi në mënyrë të tepruar, këto sasi duhet të rriten.

Nëse harrojmë të pimë, duhet të mbajmë një shishe me ujë në tryezën tonë ose para syve tanë dhe caktojmë një kohë në të cilën duhet të pimë.

Përveç ujit, mund të marrim edhe pije të tjera, me kusht që ato të jenë natyrale, siç janë çajrat bimor, infuzionet, ekstraktet e frutave.

Përjashtim nga ky rregull bëjnë vetëm njerëzit me mosfunksionim të veshkave ose sëmundje të veçanta: në këtë rast sasia e lëngjeve që duhet të merren duhet të përcaktohet nga mjeku.

Lëkura – Lëkura e thatë dhe buzët e copëtuara janë një nga shenjat e para të dehidrimit.

Përveç përdorimit të kremrave specifikë dhe produkteve kozmetike, mundohuni të pini sa më shumë ujë: në këtë mënyrë lëkura jonë do të duket më e freskët, më elastike dhe më e shëndetshme.

Sytë – Mungesa e ujit në trup mund të çojë në marramendje, shoqëruar me fryrje të syve.

Përveç pirjes së një gote me ujë, ju mund të lehtësoni sëmundjen përmes përdorimit të pikave për sytë që lagështojnë syrin dhe ju japin lehtësim të menjëhershëm.

Fryma e keqe dhe goja e thatë – Nëse nuk pimë mjaftueshëm, pështyma nuk pastrohet siç duhet.

Bakteret mund të shumohen më lehtë në zgavrën e gojës, duke na bërë të kemi një ndjesi “ngjitëse” dhe të thatë të gojës.

Uji lubrifikon mukozën e gojës dhe fytit dhe siguron hidratim afatgjatë.

Urinimi – Mungesa e urinës ose një ngjyrë e errët dhe më e përqendruar është një sinjal i qartë se marrja e lëngjeve nuk është adekuate, ky është një sinjal i rëndësishëm sepse në këtë situatë vuajnë shumë organe të brendshme.

Çrregullimet e tretjes – Tretja e parë bëhet në gojë dhe hidratimi i duhur i zgavrës së gojës është hapi i parë për funksionimin e duhur të stomakut dhe zorrëve.

Lubrifikimi i mirë ruan densitetin e rreshtimit të stomakut, duke mbrojtur organin nga dë.mtimet e shkaktuara nga lëngjet e stomakut dhe të cilat zakonisht ndodhin në formën e djegies.

Mungesa e ujit gjithashtu ka efekte negative në tranzitin e zorrëve dhe nxit kapsllëkun.

Humori i zi – Shenja të tjera të mungesës së ujit dhe për rrjedhojë të komunikimit të dobët dhe shkëmbimit në nivelin qelizor janë humori i keq, nervozizmi dhe një ndjenjë e caktuar depresioni.

Dhimbje në nyje – Nyjet dhe kërci që i mbulon ato përbëhen nga 80% ujë.

Nëse hidratimi nuk është adekuat, nyjet preken nga simptoma dhimbjeje dhe brishtësi më e madhe në rezistimin ndaj mikrotraumave të prodhuara nga lëvizje të përsëritura, por veçanërisht në rastin e goditjeve më intensive, për shembull nëse rrëzohemi.

Ndjenja e lodhjes, përgjumjes, marramendja – Ndjenja e lodhjes, përgjumja ose lodhja e përgjithshme e muskujve janë shenja të tjera të dehidrimit.

Kërcitjet, veçanërisht në këmbë, tregojnë gjithashtu mungesë uji.

Shenja të tjera të rëndësishme janë dhimbja e kokës, marramendja, ulja e presionit: nëse nuk veproni shpejt dehidratimi çon deri në ulje të rrjedhës së gjakut në tru, me një ulje të aftësive njohëse dhe deri në zbehje.

Këto janë simptoma serioze, për të cilat duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.