Shkencëtarët zbulojnë si mund të jetë vaksina antikoronavirus

Në mesin e garës globale për prodhimin e vaksinës kundër Covid-19, studiuesit britanikë kanë dalë me pretendimin se imunizimi mund të jetë më i efektshëm nëse bëhet përmes sprajit nazal në vend të injeksionit.

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit dhe Imperial College London – të cilët aktualisht po kryejnë teste mbi njerëzit për vaksinën e re – po planifikojnë një valë të dytë testesh, këtë herë duke I kushtuar vëmendje “ imunizimit përmes mukozës”.

“Për momentin, shumica e vaksinave realizohen me injeksione konvencionale intramuskulare.

Arsyeja është se kjo rrugë konsiderohet më e lehtë dhe më e shpejtë për të parë rezultatin, por është shtuar ndjeshëm interesi për një vaksinë në formën e sprajit nazal.

Aktualisht në botë po testohen rreth 120 vaksina kundër Covid-19.

Në Gjermani kompania Curevac nga Tybingeni ka filluar fazën e parë të testimit të një vaksine.

Qeveria gjermane investoi tek kjo kompani 300 milion euro, pasi qeveria amerikane kishte treguar gjithashtu interes për Curevac.

“Duke pasur parasysh numrin e madh të projekteve për zhvillimin e një vaksine në vende dhe kontinente të ndryshme, ne nuk presim konflikte globale për shpërndarjen e saj,” tha Han Steutel, Presidenti i Shoqatës së Kërkimit të Kompanive Farmaceutike në Gjermani (vfa) për DW.

“Ne mendojmë se vaksinimet mund të fillojnë pak a shumë në të njëjtën kohë në disa vende,” u shpreh ai.