Shkollat po rihapen në shtetet evropiane

Fëmijët e shkollave fillore do të rinisin mësimin nga 11 maji, me një maksimum prej 15 nxënësish në klasë.

Të tjerë fëmijë do të rikthehen më 18 maj, por shkollat do të nisin aktivitetin vetëm nëse plotësojnë kushtet strikte të sigurisë shëndetësore.

Fëmijët holandezë do të rinizin shkollën fillimisht me kohë të pjesshme prej 11 majit, ndërsa mund të nisin lojën sportive sa bashku prej 29 prillit.

Disa fëmijë në Gjermani kanë rinisur të kthehen në shkollë për përgatitjen e provimeve, ndërsa të tjerë po presin që 16 landet të caktojë rregullat e veta të mësimit.

Në Zvicër, gjithashtu do të hapen shkollat, fillimisht deri në klasën e gjashtë, e më pas edhe për më të rriturit.

Ministri francez i Arsimit, Jean-Michel Blanquer, tha se nxënësit do të rikthehen gradualisht duke nisur nga më të vegjëlit, më 11 maj.

Disa shkolla të mesme e profesionale do të rinisin nga 18 maji, me synim arrijten e hapjes së të gjithë sistemit arsimor deri në 25 maj.

Blanquer tha se çdo marrëveshje do të diskutohet me autoritetet lokale, sindikatat e mësuesve dhe grupet e prindërve.

Universitetet franceze do të mbeten të mbyllura.

Në Holandë kryeministri Mark Rutte tha se nxënësit do të rikthehen fillimisht ‘part-time’ me shkollat fillore dhe kopshtet më 11 maj.

Në Berlin, 16-vjeçarët do ndjekin 19-vjeçarët që po nisin mësimin, ndërsa grupmoshat e tjera do të vijojnë më vonë, sipas rregullave te secilit shtet.

Disa nxënës gjermanë nisën mësimin kësaj jave, duke mbajtur maska fytyre e duke dezinfektuar duart, para se të uleshin në tavolinat e shpërndara me hapësirë.