Web Analytics
BallinaUncategorizedSi duhet të sillen prindërit që kanë fëmijë me ADHD?

Si duhet të sillen prindërit që kanë fëmijë me ADHD?

Nga Lorela Garuli, psikologe

Prindërit që kanë një fëmijë me çrregullimin e vëmendjes me hiperaktivitet, kanë një rol dhe përgjegjësi direkte sa i përket ndihmës që duhet t’u japin fëmijëve të tyre.

Në mënyrë konkrete, ata duhet:

• Të nxisin motivimin e fëmijëve, duke treguar njëkohësisht shumë durim me ta.

• Të vendosin rregulla të qarta, të kuptueshme dhe rutina të mirëpërcaktuara.

• Është thelbësore që mjedisi ku jeton dhe mëson fëmija të jetë shumë i organizuar, i pastër, të qetë dhe pa stimuj të panevojshëm.

• Ta ndihmojnë me detyrat e shkollës.

• Të përdorin materiale për të organizuar kohën (ora muri, ora me rërë apo pajisje të ngjashme).

• Të përdorin një ditar ku të shënohen aktivitetet e përditshme të fëmijës.

• Të mbështjellin kopertinat e librave të shkollës, fletoreve, dosjeve dhe materialeve të tjera, me ngjyra dhe formate të ndryshme, për ta ndihmuar fëmijën t’i dallojë më lehtë.

• Të përdorin stenda/tabela/kartona muri në dhomën e fëmijës, ku shënohen oraret e aktiviteteve ditore, javore, mujore të fëmijës.

• Ta angazhojë fëmijën me aktivitete fizike; sportet në skuadra janë nëj variant shumë i përshtatshëm.

• Të komunikojnë me një gjuhë të thjeshtë, qartë dhe shkurt.

• T’ja japin udhëzimet një nga një, me radhë, duke qenë se këta fëmijë kanë vështirësi të mbajnë mend shumë gjëra njëkohësisht.

• Të mos qortojë në mënyrë të vazhdueshme sjelljet e papërshtatshme të fëmijës; ato që nuk kanë shumë pasoja të rëndësishme, më mirë të neglizhohen.

• Të mos e qortojë në prani të të tjerëve, apo t’u tregojë atyre për “bëmat” e fëmijës (gjë të cilën fatkeqësisht prindërit e bëjnë shpesh).

• Të përforcohen sjelljet pozitive, përpjekjet dhe përparimi që bën fëmija, duke theksuar pikat e tij të forta.

• Të kenë një aleancë bashkëpunimi me shkollën dhe mësuesit./Familjadheshendeti.com

Rrjetet Sociale

630,279FansaPëlqeje
28,213NdjekësitNdjek
1,003NdjekësitNdjek

Të Fundit