Si mund të kujdesemi për të afërmit e moshuar nga koronavirusi?

Njerëzit e moshuar kanë më shumë të ngjarë të sëmuren rëndë nëse kapin koronavirusin.

Në përgjithësi, thuhet, kushdo mbi moshën 65 vjeç konsiderohet një “person i moshuar”, por nuk ka një përcaktim të rreptë pasi njerëzit moshojnë me ritme të ndryshme, raporton “BBC”.

Këshilla e fundit e qeverisë është që të gjithë në Mbretërinë e Bashkuar duhet të pezullojnë të gjitha “kontaktet jo thelbësore me të tjerët”, por cilat masa janë duke u marrë dhe çfarë këshillash ka për të kujdesur për njerëzit e moshuar?

A mund të vizitoj njerëz të moshuar në shtëpitë e tyre?

Qeveria këshilloi që, grupeve veçanërisht të prekshme nga Covid-19 – siç janë ato mbi moshën 70 vjeç – do t’u kërkohet të qëndrojnë në shtëpi për 12 javë.

Nëse po vizitoni një të afërm të moshuar për një qëllim thelbësor, duhet të “mbani pak më shumë distancë, mundësisht të paktën 1 metër larg, pa puthje dhe përqafime, për fat të keq, dhe ato praktika të higjienës së duarve janë tepër të rëndësishme”, thotë Caroline Abrahams , drejtoreshë bamirësie në Age UK.

Age UK shton se nëse njerëzit janë të shqetësuar për vizitën e të moshuarve në shtëpi, ata gjithmonë mund të mbajnë kontakte përmes telefonit, postës ose përmes internetit.

Çarë bëjnë shtëpitë e kujdesit?

Kryeministri Boris Johnson ka thënë se askush nuk duhet të vizitojë shtëpitë e përkujdesjes në mënyrë të panevojshme, por ndaloi së thëni se njerëzit nuk duhet të vizitojnë të afërmit në shtëpitë e kujdesit në asnjë rrethanë.

Ndërkohë, këshilla e qeverisë në internet thotë se kushdo që ka një kollë të re të vazhdueshme ose temperaturë të lartë nuk duhet të vizitojë shtëpitë e kujdesit dhe në vend të kësaj duhet të izolohet. /Lajmi.net/