Tanimë edhe zyrtare: Majtakët janë më inteligjentë sesa djathtakët

Shumë thashetheme ekzistojnë rreth njerëzve mëngjarashë – pra për personat majtakë.

Disa studime sugjerojnë se mëngjarashët vdesin më të rinj, disa shkencëtarë i ndërlidhin mëngjarashët me sjellje kriminale, e disa tjerë edhe kanë sugjeruar se mëngjarashët konsumojnë më shumë alkool.

Përderisa këto pohime janë kontestuar rëndë dhe nuk janë dëshmuar fare, ekziston ende një mit i cili ka peshën e vet, dhe i cili thotë se mëngjarashët janë më të mençur se djathtakët – në fakt, studimi sugjeron se mëngjarashët janë shumë më të prirë të jenë gjeni.

IFL Science ka rishikuar disa studime rreth kësaj çështje, ndërsa kanë shpjeguar se funksioni i dorës është një manifestim i funksioni t të trurit, prandaj edhe ndërlidhet me aftësitë konjitive.

Pra, sipas tyre, mëngjarashët e kanë pjesën e djathtë të trurit më të madh, gjë e cila u ndihmon atyre për çështje të ndryshme.

Veç kësaj, studiuesit, përmes eksperimenteve të ndryshme, gjithashtu kanë konkluduar se mëngjarashët janë më të mirë në zgjidhjen e problemeve, dhe rrjedhimisht ata janë më të mirë në matematikë sesa djathtakët.