Tatuazhet e para datojnë rreth 5000 vite më parë,simbole fuqie

Historia e tatuazhit rishkruhet pasi shenjat më të hershme figurative të botës gjenden në mumiet egjiptiane prej rreth 5,000 vitesh më parë në Muzeun Britanik.

Tatuazhet më të hershme figurative në botë janë zbuluar në mumiet egjiptiane 5,000 vjeçare në Muzeun Britanik, duke rishkruar historinë e ngjyrosjes.

Tatuazhet janë të një demi të egër dhe një dele në krahun e sipërm të një mumije mashkullore dhe motive S në pjesën e sipërme të krahut dhe të shpatullës së një femre.

Analizimi i datave përmban tatuazhe që përmbajnë imazhe në vend të modeleve gjeometrike për 1,000 vjet më herët se sa mendohej më parë.

Studiuesit thonë se zbulimi ‘transformon’ kuptimin tonë se si njerëzit jetonin gjatë kësaj periudhe.

Tatuazhet u gjetën në mumjet e meshkujve dhe femrave ‘Gebelein’.

Mumja mashkullore 5,000-vjeçare, e cila është e ruajtur natyrshëm, ka qenë një nga shfaqjet në Muzeun Britanik, i vizituar nga miliona njerëz çdo vit.

Hulumtimet e mëparshme zbuluan se njeriu, i njohur si Gebelein Man A, vdiq një vdekje e dhunshme rreth moshës 18 – 21 vjeç, nga një plagë e thellë në shpinë.

Por njollat e errëta në krahun e tij, të cilat u shfaqën si shenja të zbehta nën dritën natyrore, tani janë analizuar.

Teknologjia infra të kuqe tani ka zbuluar se “smudges” (njollat) ishin tatuazhet e dy kafshëve të njohura në Egjiptin e lashtë.

Daniel Antoine, kurator i antropologjisë fizike të Muzeut Britanik, tha se “ishte një nga ekspozitat më të vizituara në Muzeun Britanik”.

“Eshtrat e tij u ruajtën natyrisht ndoshta sepse ai ishte varrosur në kulmin e verës ose ishte në një varr të cekët”, shtoi ai.

“Ne jemi shumë të sigurt se ky tattoo nuk është pikturuar apo zbukuruar.

Do të jetë kryer me një lloj gjilpërë të bërë nga kocka ose bakri.

Këto tatuazhe i shtyjnë dëshmitë e tatuazheve me 1.000 vjet”, shprehet Daniel.

Gjatë gjithë pjesës më të madhe të botës së lashtë, të dy demat dhe dhitë ishin të lidhur me fuqinë mashkullore.

Motive më formale të formës S janë identifikuar gjithashtu në krahun dhe shpatullën e një mumije “misterioze”, e cila mund të ketë qenë një person me rëndësi.

Tatuazhet më të vjetra të njohura në botë u zbuluan në Ötzi Iceman, që datojnë nga e njëjta kohë, por ato janë thjesht gjeometrike.

“Është mjaft larg të shohësh njerëzit që vendosin imazhe në trupin e tyre dhe kjo do të ketë rezonancë me njerëzit sot.

Në mënyrë të jashtëzakonshme, në mbi 5.000 vjet më parë, ata i shtyjnë dëshmitë për tatuazhin në Afrikë me një mijëvjeçar më tutje”, tha kuratori Antoine.

Më parë, arkeologët kishin menduar se vetëm gratë mbanin tatuazhe në historinë e lashtë.

Zbulimi i ri tregon se modifikimet e tilla të trupit janë praktikuar në të dyja gjinitë. Tatuazhet mund të kenë treguar statusin, trimërinë dhe dijen magjike.

Të dy mumiet u gjetën në Gebelein në pjesën jugore të Egjiptit të Epërme, pranë Luxor.

Ata jetonin në mes viteve 3351 dhe 3017 pes, jo shumë kohë përpara se rajoni të unifikohet nga faraoni i parë në 3100 pes.