Vaksina e parë eksperimentale kundër Coronavirus, e gatshme për teste

Do të vinte nga një kompani farmaceutike, me qendër në Kembrixh (Massachusetts, Shtetet e Bashkuara) dhe e specializuar në zhvillimin e ilaçeve të bazuara në ARN (molekula që kodifikon dhe mbart udhëzimet e përfshira në ADN), vaksina e parë eksperimentale kundër Coronavirus.

Një moment historik i rëndësishëm, i cili u zhvillua pak më pak se tre muaj pas fillimit të infeksionit, i cili mbërriti edhe në Itali, që megjithatë nuk nënkupton efektivitetin dhe sigurinë e tij: për të qenë të sigurt, do të jenë të domosdoshëm muaj eksperimentimi, rezultatet e të cilit janë mjaft të pasigurt.

Si funksionon vaksina 

Sipas New York Times, vaksina eksperimentale Coronavirus e zhvilluar nga Moderna (ky është emri i kompanisë Massachusetts me rreth 800 punonjës në të gjithë botën) ishte e mundur falë zbulimit të studiuesve kinezë në 10 janar të vitit 2020, me të cilën ishte e mundur të riprodhohej sekuenca gjenetike e Covid-19.

Pas një analize fillestare, studiuesit e Moderna identifikuan një seksion të veçantë të sekuencës gjenetike të virusit kinez, me të cilin – teorikisht – do të ishte e mundur të shkaktohej një reaksion imunitar në organizmin marrës, pa u zhvilluar simptomat e sëmundjes.

Hulumtimi dhe prodhimi i 500 shishkave të para të vaksinës eksperimentale u kryen në laboratorët e Norwood, në afërsi të zonës së Kembrixhit, dhe përfunduan në 7 shkurt, pak më pak se një muaj pas prodhimit të profileve të para gjenetike të reja Coronavirus.

Faza e testimit ka filluar

Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive (NIAID) në Bethesda (Maryland), një qendër kërkimore publike në SHBA, e ngarkuar me studimin e sëmundjeve infektive, është përgjegjës për fazën e testimit, drejtori i të cilit vlerëson se prova e parë klinike do të përfshijë rreth 25 vullnetarë të shëndetshëm dhe do të fillojnë deri në fund të prillit, pasi të jenë përfunduar kontrollet e mëtejshme të vaksinave.

Testi tek njerëzit do të synojë të verifikojë sigurinë e vaksinës, aftësinë e saj për të shkaktuar një përgjigje të saktë imune ndaj Covid-19, dhe do të përfshijë dy administrata për një vullnetar: rezultatet e kësaj faze të parë të testimit duhet të jenë gati deri në fund të korrikut të ardhshëm dhe, nëse ata do të jenë pozitivë, ata do të fillonin një fazë të dytë prove në të cilën do të përfshihen qindra njerëz, me shumë gjasë nga zonat ku Coronavirus i ri është më i përhapuri.