Web Analytics

Dalja e Serbisë nga Këshilli i Evropës, avokati serb: Do të ishte një fatkeqësi për qytetarët e Serbisë dhe një triumf për Vuçiqin

Botuar nga: InfoKosova

Në ditën kur Kosova ka bërë hapin e fundit drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës, në Beograd është komentuar paralajmërimin e presidentit serb, Aleksandar Vuçiq, se Serbia do ta braktisë Këshillin e Evropës (KiE), nëse Kosova merr statusin e anëtarit të asaj organizate ndërkombëtare.

Avokati serb, Jovan Rajiq, thotë se ky veprim do të kishte pasoja jo vetëm politike për Serbinë.

Rajiq paralajmëron se me largimin nga KiE, qytetarët e Serbisë do të mbesin pa mundësi të bëjnë padi ndaj Serbisë në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Që kur presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi se Serbia mund të tërhiqet nga anëtarësimi në Këshillin e Evropës, për shkak të pranimit të Kosovës në atë organizatë ndërkombëtare, në opinion ka pasur një debat se çfarë do të thotë kjo për rrugën evropiane të Serbisë.

Duke u larguar nga Këshilli i Evropës, Vuçiq jo vetëm që do t’i “mbyllte derën” e anëtarësimit në Bashkimin Evropian, por do t’u mohonte qytetarëve të Serbisë mundësinë e fundit juridike kur bëhet fjalë për luftën për të drejtat e tyre njerëzore.

“Mund të jesh shtetas i cilitdo vend dhe të bësh peticion kundër shtetit që kërcënon të drejtën tënde, por nuk mund të bësh ndaj një shteti që nuk është anëtar i KE-së. Kjo do të thotë se qytetarët e Serbisë mund të paraqesin peticion kundër Italisë apo Spanjës, por jo kundër Serbisë, e cila i shkel të drejtat e tyre dhe ata nuk mund t’i ushtrojnë ato para gjykatave në Serbi”, thotë avokati Rajiq, për portalin serb “Nova”.

Ai shton se do të ishte një problem i madh për qytetarët, sepse në atë rast do të mbeteshin pa instancën e fundit para së cilës do të mund të mbronin të drejtat e tyre.

“Serbia, duke përjashtuar San Marinon, është bindshëm në vendin e parë sa i përket numrit të ankesave të dorëzuara në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Dhe kjo është pikërisht sepse gjyqësori është ashtu siç është në Serbi”, thotë Rajiq, transmeton Telegrafi.

Ndonëse në opinion u shfaq informacioni se shumica e atyre ankesave para Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut janë refuzuar, Rajiq thotë se kjo është për shkak se ato nuk ishin në rregull ose nuk janë shterruar të gjitha mjetet juridike në Serbi.

“Qytetarët thjesht nuk informohen se kur mund të paraqesin ankesë, por kjo nuk do të thotë se kjo komponentë është e parëndësishme. Thelbi i kësaj është se në këtë rast, nëse Serbia largohet nga Këshilli i Evropës, nuk do të kenë të drejtë as të paraqesin peticione”, nënvizon Rajiq.

Ai thotë se largimi nga Këshilli i Evropës do ta vendoste Serbinë në “shoqëri” me Bjellorusinë, Kazakistanin, Vatikanin dhe Rusinë, sepse janë të vetmet vende në Evropë që nuk janë anëtarë të asaj organizate.

“Nëse duam të jemi në atë shoqëri, tani kemi një perspektivë politike dhe juridike për këtë, si dhe një perspektivë civilizuese. Nëse besojmë se aty e kemi vendin, në një shoqëri të tillë, kurse gjithnjë e më shumë ka tregues se ky po bëhet një angazhim strategjik, atëherë nuk e di deri ku do të shkojmë”, përfundon Rajiq.

Ndryshe, Komiteti për Politikë dhe Demokraci i Këshillit të Evropës ka miratuar sot raportin e raportueses për Kosovën, Dora Bakoyannis, ku rekomandohet që shteti ka përmbushur kushtet për t’u bërë anëtare e plotë e Këshillit të Evropës.

Hapi i radhës, sipas këtij komiteti, do të jetë më 18 prill, kur do të hidhet në votim ky raport para Asamblesë Parlamentare në përbërjen e saj të plotë. /Telegrafi/

Të FUNDIT