Web Analytics

Regjistrimi i popullsisë, sot nis fushata për sensibilizimin e qytetarëve – ekonomitë familjare do të intervistohen përmes regjistruesve nga 5 prilli deri më 17 maj

Botuar nga: InfoKosova

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) sot nis fushatën për Komunikim dhe Sensibilizim për Regjistrimin e Popullsisë, Ekonomive Familjare dhe Banesave (ReKos 2024) në Kosovë.

Fushata për Komunikim dhe Sensibilizim që fillon më 8 mars 2024 ka për qëllim gjithë-përfshirjen e Procesit të Regjistrimit të Popullsisë që fillon më 5 prill deri më 17 maj të këtij viti, ndërkaq lidhur me këtë ASK sot mban një konferencë për media.

“Regjistrimi i Popullsisë është një proces tejet voluminoz dhe kompleks që kërkon mbështetjen dhe përfshirjen e të gjithëve. Kjo konferencë mbledhë të gjithat palët e përfshira, si dhe palët e interesit që mund të kontribuojnë në këtë proces për ta lehtësuar punën në terren të Regjistrimit të Popullsisë”, thuhet më tej.

Ditë më parë Avni Kastrati, ushtrues detyre i drejtorit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se janë gati për të filluar në prill regjistrimin e popullsisë.

Ai ka bërë të ditur se këtë herë do të regjistrohet edhe diaspora.

“…Po, jemi gati për regjistrimin e popullsisë. Po jo vetëm ne si statistika, sepse projekti përfshin edhe komunat, komisionin qendror, statistikat dhe qeverinë… të gjitha strukturat bartëse të projektit të regjistrimit jemi në linjë dhe besoj se nuk ka sfida para se të dalim në terren”, ishte shprehur ai.

Kastrati bëri të ditur se janë në fazën finale të përgatitjeve dhe nga 5 prilli deri më 17 maj do të jenë në terren, ku të gjitha ekonomitë familjare do të intervistohen përmes regjistruesve.

“…Për shkak të zhvillimit që ka ndodhur në Kosovë do të regjistrojë edhe popullsinë e cila është në kufi të Kosovës, përfshirë edhe veriun, popullsia rezidente, ajo që jeton aktualisht në Kosovë.

Ndërkaq, për shkak të ndryshimeve që ka pas në lëvizjet e popullsisë jashtë Kosovës ne kemi menduar me regjistru edhe diasporën”, kishte thënë ai.

Sipas tij, regjistrimi i diasporës do të realizohet përmes të afërmve që i kanë në Kosovë si dhe do të jetë edhe një sistem online, ku do të regjistrohen vet qytetarët që janë jashtë shtetit.

“Sistemi online ia mundëson secilit që ndihet si diasporë që të regjistrohet… do të jetë një aplikacion online”, tha ai, gjersa shtoi se një mundësi të tillë për diasporën nuk e kanë shumë shtete në rajon.

“Lokacioni ka qenë më shumë rurale, besohet se tash do të jetë më shumë urbane….sepse ka dyndje edhe brenda Kosovës…”, tha ai.

Sipas tij, në disa vende është rritur popullsia si në Fushë Kosova e Prishtinë, ndërkaq në disa vende tjera ka pasur rënie. /Telegrafi/

Të FUNDIT