Web Analytics
E shtunë, 15 Qershor, 2024
13.6 C
Pristina

Si ta zbuloni monedhën 2 euro falso

A keni menduar ndonjëherë se si t’i dalloni monedhat e falsifikuara? Si mund të dalloni nëse një monedhë euro është e falsifikuar?

Meqë për monedhat e letrës jemi informuar shumë kohë më parë se si ti dallojmë falsot nga origjinalet, për monedhat e metalit nuk kemi shumë informacione edhe pse është shumë e rëndësishme që të mos bini prehë e falsifikuesve dhe në shumë raste të ndjeheni shumë keq sikurse ju jeni falsifikuesi, shkruan InfoKosova.

Ne do të flasim pikërisht për këtë, sepse nëse keni fatin të gjeni veten duke mbajtur një monedhë të rrallë euro, siç është një nga monedhat përkujtimore 2 euro të Vatikanit ose Monakos, duhet të siguroheni që të mos jetë një monedhë false.

Monedhat falso më e zakonshme

2_euro_falso
2 euro falso

Edhe pse euro, si monedhat (metal) ashtu edhe kartëmonedhat (letër), janë të pajisura me sisteme të sofistikuara të sigurisë, për ta bërë të pamundur ose të paktën më të vështirë kopjimin dhe falsifikimin, ne duhet t’i mbajmë sytë hapur dhe të mos na ikin këto detaje.

Falsifikuesit që prodhojnë monedha falso janë në gjendje që ti ri-prodhojnë monedhat duke i bërë secilën herë edhe më të veshtirë dallimin nga origjinali, dhe ne do i përshkruajm këtu se si ti dalloni më së lehti që të mos bini prehë e monedhave falso.

Duhet thënë se euro është një nga monedhat më të sigurta në botë nga pikëpamja e falsifikimit. Në praktikë është shumë e vështirë për t’i falsifikuar, këtë mund ta lexoni edhe në faqen zyrtare të Bankës Qendrore Evropiane

Kjo nuk do të thotë se nuk ka para falso në qarkullim. Në fakt ka, dhe sidomos monedhat 1 dhe 2 euro janë më të falsifikuarat.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme ta dini se si t’i dalloni eurot falso edhe kur dikush ju jep një të tillë, qoftë kartëmonedhë apo monedhë, përndryshe ju merrni diçka që nuk ka vlerë.

Pra, a jeni kurioz ta zbuloni se si t’i dalloni monedhat falso 2 euro?

1. Gjeni monedha të falsifikuara dhe krahasoni me monedhën origjinale.

Në këtë artikull do flasim konkretisht për monedhat (metal) euro të falsifikuara dhe jo kartëmonedhat (letër), të cilat kanë sisteme të ndryshme sigurie kundër falsifikimit.

Një metodë e mirë për të dalluar një monedhë origjinale nga një falso është që ti krahasoni të dy monedhat, ajo që është e sigurt se është e vërtetë me atë që dyshohet se është false.

Për ta bërë këtë, ne përdorim të ashtuquajturën “krahasimi i monedhave” që nuk është gjë tjetër veçse një monedhë me të njëjtën vlerë dhe lloj, për të cilën sigurohemi se a është e vërtetë.

Pra, ne pyesim veten, si e dallojmë nëse një monedhë është origjinale?

Në pikën tjetër do të shpjegojmë kjartë se si ta dalloni një monedhë falso nga një monedhë origjinale, dhe si të bëni një kontroll të saktë të monedhave false.

2. Kontrollimi i veçorive të sigurisë së monedhës euro

Tani, ju keni një monedhë euro në dorë dhe keni një dyshim se monedha a është falso. Çfarë duhet të bëni?

Bëni një kontroll sistematik të të gjitha veçorive të sigurisë së monedhës. Ato janë 3 metoda kontrolli dhe duhet t’i kontrolloni të trija, jo vetëm njërën.

Këto procedura për kontrollin e monedhave të falsifikuara janë bërë vërtet të lehta dhe të zbatueshme nga kushdo, pa pasur nevojë për mjete të posaçme, dhe ato janë:

PREKE, SHIKOJE, KONTROLLOJE.

Ekziston edhe një procedurë e ngjashme për kartëmonedhat euro, dhe mund ta gjeni në këtë faqe: Kontrolli i sigurisë së kartëmonedhave.

euro falso
kontrolli i monedhës euro

Preke monedhën

Merreni ndonjë monedhë euro në dorë dhe mbyllni sytë dhe përpiquni t’i prekni pjesën e përparme dhe të prapme me gishta.

Vini re se relievet e monedhës perceptohen shumë mirë në prekje dhe këto relieve janë dukshëm të ndryshme nga pjesa tjetër e sipërfaqes.

Veçanërisht në monedhat euro janë gjithmonë në reliev në anën e përbashkët harta dhe emërtimi. Në anën kombëtare (ana kombëtare) përkundrazi është gjithmonë në reliev dizajni.

Euro falso
Pjesët dalluese të monedhës Euro

Shikoje monedhën

Vëzhgoni fillimisht skajin e monedhës, ndoshta duke përdorur një xham zmadhues për të parë më mirë. Skajet kanë karakteristika të ndryshme në madhësi, trashësi dhe formë për secilën prej emërtimeve të monedhës.

Në përgjithësi, skaji i jashtëm është gjithmonë i ngritur, uniform dhe i përcaktuar mirë.

Euro Falso

Shkruar në buzë: gjithmonë duke përdorur një xham zmadhues, mund të vazhdoni duke kontrolluar shkrimin në buzë të dy monedhave euro. Do të vini re një bluarje të skajit të ngritur, të përcaktuar mirë dhe uniforme. Shkrimi në buzë ka karaktere ose simbole, të cilat ndryshojnë sipas shtetit që e ka lëshuar monedhën.

Nëse gjeni një monedhë me buzë të ndryshme nga ajo në foton e mësipërme është e falso. Ndodh shpesh me monedha të falsifikuara 2 euro, të cilat shpesh nuk e riprodhonin buzën origjinale me vlerën (që është pikërisht në buzë të ndërthurura me yje).

Shtrirja e skajeve: Nëse përpiqeni të rreshtoni dy ose më shumë monedha 2 € ose edhe monedha 1 € me të njëjtën anë kombëtare, do të vini re se shkronjat dhe simbolet në skajet janë gjithashtu të rreshtuara në mënyrë të përsosur.

Rreshtoni monedhat dhe vëzhgoni të dy skajet. Hapësirat e ngritura dhe të lëmuara gjithashtu do të jenë të përafruara në mënyrë të përkryer.

Euro Falso
Buza e tri monedhave të ndryshme 1 euro që përputhen

Mikro pikat: Harta e Bashkimit Evropian në të njejtën anën të monedhave një dhe dy euro janë paraqitur në reliev negativ. Duke përdorur gjithmonë një xham zmadhues, mund të vëreni lehtësisht se ato janë të përbëra edhe nga pika shumë të vogla që janë të vështira për t’u vërejtur.

Pikat vërehen lehtësisht në monedhat e pakta në qarkullim. Në të tjerat, ato që kanë hyrë në rreth, pikat konsumohen shumë dhe vërehen me shumë më shumë vështirësi. Për t’i parë ato ju duhet një xham zmadhues i mirë.

euro falso
Pikat në hartë të monedhave 2 euro dhe 1 euro

Kontrolloje monedhën

Kontrollimi i monedhave të falsifikuara është një procedurë e thjeshtë që mund ta bëni vetëm në shtëpi dhe me ndihmën e thjeshtë të një magneti, sepse e gjitha bazohet në magnetizëm. Magnetizmi është një nga karakteristikat dhe vetitë fizike të materialeve që përbëjnë monedhat dhe na ndihmon të përcaktojmë vërtetësinë e tyre.

Nëse përdorni një magnet të thjeshtë, mund të kontrolloni dhe verifikoni lehtësisht vetitë magnetike të secilës monedhë, të cilat janë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Monedhat 1 dhe 2 euro, të cilat janë bimetalike, kanë një pjesë të brendshme pak magnetike dhe një pjesë të jashtme jo magnetike. Pra, nëse monedha është autentike, fatkeqësia do të qëndrojë vetëm në pjesën e brendshme.

Monedhat 10, 20 dhe 50 cent nuk kanë veti magnetike. Vetëkuptohet që nëse gjeni një nga këto monedha që tërhiqet nga magneti, atëherë është false.

Monedhat 1, 2 dhe 5 cent euro janë bërë nga materiali shumë magnetik dhe për këtë arsye magneti i tërheq lehtësisht.

Si të dalloni monedhat false 2 euro?

Nëse keni lexuar më lart, me siguri do të keni kuptuar se si të njihni monedhat e falsifikuara 2 euro. Monedhat false 2 euro identifikohen menjëherë me anë të testit të magnetit, për të parë nëse pjesa e brendshme e tërheq magnetin dhe pjesa e jashtme jo. Një provë tjetër që duhet bërë për monedhat e falsifikuara 2 euro është shtrirja e skajeve.

Shpresojmë që me këtë artikull t’ju kemi dhënë të gjithë informacionin që ju nevojitet për të qenë në gjendje të dalloni monedhat e falsifikuara nga ato autentike./InfoKosova/

Nga rubrika