Web Analytics
E premte, 21 Qershor, 2024
21.2 C
Pristina

Çfarë janë mikroplastikat?

Për ta thjeshtuar: mikroplastikat janë grimca shumë të vogla plastike.

Organizata NOAA – Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA-së – i përcakton mikroplastikat si grimca me diametër 5mm ose më pak, ose “sa madhësia e një fare susami”.

Ekzistojnë gjithashtu dy lloje mikroplastikash: mikroplastikat primare dhe sekondare.

Mikroplastikat primare janë ato që prodhohen drejtpërdrejt si mikropjesëza, si mikroperlat – ato topthat e vegjël plastikë që ndonjëherë gjendeshin në pastat e dhëmbëve dhe në kozmetikë si xhelët eksfoliantë dhe skrabët për lëkurën.

Këto tashmë janë ndaluar në MB, SHBA dhe Kanada.

Një shembull tjetër janë mikrofibrat nga veshjet prej poliestre, najloni ose akriliku.

Mikroplastikat sekondare i referohen produkteve më të mëdha plastike që janë shpërbërë në pjesë më të vogla – si shishet plastike, ambalazhet ushqimore dhe gomat.

Mikroplastikat janë të dëmshme për mjedisin dhe për njerëzit.

Ato janë gjetur në të gjithë planetin dhe në trupat tanë, me një numër në rritje studimesh shkencore që zbulojnë dëmin që ato mund të shkaktojnë.

Ato gjithashtu janë pothuajse të pamundura për t’u shmangur.

Prodhimi i plastikës është rritur ndjeshëm që nga vitet 1950, dhe plastikat marrin qindra vite për t’u dekompozuar.

Nga rubrika