Web Analytics
E premte, 21 Qershor, 2024
21.2 C
Pristina

Përparim i madh në kërkimin për vaksinën kundër HIV që mund të shpëtojë miliona jetë

Një vaksinë për HIV është një hap masiv më afër pas provave në SHBA, ku një injeksion testues shkaktoi antitrupa të aftë për të neutralizuar virusin.

Përgjigjja imune ndodhi brenda disa javësh pas administrimit të një vaksine dy-pjesëshe, duke rritur shpresat se një parandalim i thjeshtë dhe komercial është i mundur, transmeton InfoKosova.

HIV, ose virusi i imunitetit njerëzor, dëmton qelizat në sistemin imunitar, duke dobësuar aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet dhe sëmundjet e zakonshme. Ai mund të menaxhohet mirë duke përdorur medikamente, por ende është një shkak kryesor i vdekjes në zonat pa trajtim adekuat.

Një vaksinë mund të shpëtojë miliona jetë në mbarë botën.

Ndërsa injeksioni testues shkaktoi vetëm nivele të ulëta të antitrupave, ata ishin të një tipi të aftë për të luftuar një gamë të gjerë të llojeve të HIV-it.

Autori kryesor, Dr. Barton Haynes, nga Instituti i Vaksinës Njerëzore në Duke (DHVI), tha:

‘Ky punim është një hap i madh përpara, pasi tregon mundësinë e induktimit të antitrupave me imunizime që neutralizojnë llojet më të vështira të HIV-it.

‘Hapat tanë të ardhshëm janë të induktojmë antitrupa neutralizues më të fuqishëm kundër vendeve të tjera në HIV për të parandaluar arratisjen e virusit. Nuk kemi arritur ende aty, por rruga përpara është tani shumë më e qartë.’

Antitrupat synojnë një zonë në shtresën e jashtme të patogjenit të HIV-it të quajtur rajoni i jashtëm proksimal i membranës (MPER), duke ndihmuar në bllokimin e infeksionit nga virusi.

Prova përfshiu 20 pjesëmarrës të shëndetshëm, HIV-negativë. Pesëmbëdhjetë prej tyre morën dy doza, dhe pesë morën tre doza.

Pas vetëm dy injeksioneve, pjesëmarrësit treguan aktivizim të fortë imunitar.

Studiuesit fillimisht planifikuan të testonin katër doza, por prova u ndalua pas një pjesëmarrësi përjetoi një reaksion alergjik jo kërcënues për jetën, i cili mendohet të ketë qenë nga një shtesë.

Autori kryesor, Dr. Wilton Williams, gjithashtu nga Duke, tha: ‘Për të marrë një antitrup neutralizues të gjerë, duhet të ndodhin një seri ngjarjesh, dhe zakonisht kjo kërkon disa vite pas infeksionit.

‘Sfida gjithmonë ka qenë të rikrijohen ngjarjet e nevojshme në një kohë më të shkurtër duke përdorur një vaksinë. Ishte shumë emocionuese të shihnim që, me këtë molekulë vaksine, mund të merrnim antitrupa neutralizues që të shfaqeshin brenda disa javësh.’

Për të krijuar vaksinën më të fortë, ekipi tha se do të duhet të synojnë më shumë rajone të mbështjellësit, dhe me shumë mundësi do të duhet të sulmojnë të paktën tre pjesë të ndryshme të virusit.

‘Në fund, do të duhet të godasim të gjitha vendet në mbështjellës që janë të cenueshme, në mënyrë që virusi të mos mund të arratiset,’ tha Dr. Haynes. ‘Por ky studim tregon se antitrupat neutralizues të gjerë mund të induktohen me të vërtetë tek njerëzit përmes vaksinimit.’/Metro/

Nga rubrika