Web Analytics
E premte, 21 Qershor, 2024
21.2 C
Pristina

Kjo mund të ndikoj në fertilitetin, gjendet mikroplastika në çdo testikul të testuar!

Përqendrime të konsiderueshme të mikroplastikës janë gjetur në testikujt e njeriut, duke ngritur shqetësime se ato mund të kontribuojnë në rënien globale të cilësisë së spermës.

Studiues nga Universiteti i New Mexico analizuan indet testikulare nga njerëzit dhe qentë, dhe gjetën mikroplastikë në çdo mostër. Në total, ata gjetën 12 lloje të ndryshme materiali.

Ekipi gjithashtu zbuloi një korrelacion midis disa mikroplastikave dhe uljes së numrit të spermës në mostrat e qenve.

Në të gjithë Evropën, Amerikën e Veriut, Australinë dhe Zelandën e Re, numri i spermatozoidëve po bie me rreth 1.5% në vit. Globalisht, rreth një në gjashtë njerëz kanë vështirësi në konceptim.

Udhëheqësi i ekipit, Profesori Xiaozhong ‘John’ Yu, ka studiuar më parë efektet e metaleve të rënda, pesticideve dhe kimikateve që ndërhyjnë në sistemin endokrin mbi shëndetin riprodhues. Ai tha se filloi të eksplorojë lidhjen midis mikroplastikave dhe fertilitetit pas një bisede me kolegun e tij, Profesor Matthew Campen.

Spermatozoidet
Spermatozoidet

‘Ai tha, “A e ke konsideruar pse ka këtë rënie [në fertilitet] kohët e fundit? Duhet të jetë diçka e re”,’ tha Profesori Yu.

Për të hetuar, ekipi mori mostra testikulare njerëzore nga Zyra e Mjekut Hetues të New Mexico, dhe inde të qenve nga strehët e kafshëve të Qytetit të Albuquerque dhe klinikat veterinare private që kryejnë operacione të sterilizimit.

Ekstraktimi i mikroplastikave filloi duke përdorur kimikate për të tretur yndyrat dhe proteinat në mostrat e indeve, të cilat më pas u centrifuguan në një ultracentrifugë, duke lënë të gjitha mikroplastikat në fund të tubit.

Çfarë janë mikroplastikat?

Kjo pastaj u ngroh në 600°C, pasi plastikët e ndryshëm lëshojnë gaze të ndryshme në temperatura të caktuara, duke lejuar studiuesit të përcaktojnë se cilat plastikë ishin të pranishëm.

Në qentë, përqendrimi mesatar i mikroplastikave ishte 122.63 mikrogramë për gram ind – një mikrogram është një miliontë pjesë e një grami.

Në njerëzit, përqendrimi ishte pothuajse trefish më i lartë në 329.44 mikrogramë për gram.

Plastika më e zakonshme në të dy indet njerëzore dhe të qenve ishte polietileni (PE), që përdoret zakonisht për të bërë shishe, kontejnerë ushqimi dhe qese plastike.

MikroPlastika
MikroPlastika

‘Në fillim, dyshoja nëse mikroplastikat mund të depërtonin në sistemin riprodhues,’ tha Profesori Yu. ‘Kur mora rezultatet e para për qentë, u befasova. U befasova edhe më shumë kur mora rezultatet për njerëzit.’

Në qentë, mikroplastika e dytë më e zakonshme ishte PVC, që përdoret në një gamë të gjerë produktesh përfshirë karta bankare, paketim, shishe dhe dysheme. Analiza e mëtejshme zbuloi se sa më i lartë të ishte përqendrimi i PVC-së, aq më i ulët ishte numri i spermës.

Analiza e ngjashme nuk ishte e mundur në indin njerëzor sepse nuk përmbante qeliza spermatike.

‘Plastika bën një ndryshim – çfarë lloji plastike mund të jetë i lidhur me funksionin potencial,’ tha Profesori Yu. ‘PVC mund të lëshojë shumë kimikate që ndërhyjnë në spermatogjenezë [prodhimin e spermës] dhe përmban kimikate që shkaktojnë ndërprerje endokrine [hormonale].’

Kur bëhet fjalë për studimin e riprodhimit dhe stilit të jetesës, qentë janë më të ngjashëm me njerëzit sesa minjtë ose minjtë – veçanërisht sepse ata jetojnë së bashku dhe ndajnë të njëjtin mjedis.

‘Fizikisht, spermatogjeneza e tyre është më afër njerëzve dhe përqendrimi ka më shumë ngjashmëri me njerëzit,’ tha Profesori Yu, duke shtuar se numri i spermatozoidëve të qenve gjithashtu duket se po bie.

‘Ne besojmë se qentë dhe njerëzit ndajnë faktorë të përbashkët mjedisorë që kontribuojnë në rënien e tyre.’

Profesori Yu gjithashtu vuri në dukje se mosha mesatare e burrave të marrë në mostër ishte 35 vjeç, që do të thotë se ekspozimi i tyre ndaj mikroplastikave filloi dekada më parë. Ai paralajmëroi se ndikimi mund të jetë më i madh për gjeneratën e re, me më shumë plastikë se kurrë më parë në mjedis.

Janë të nevojshme kërkime të mëtejshme për të përcaktuar nëse mikroplastikat kanë të njëjtin ndikim në spermën e njeriut si në qentë dhe nëse ato po luajnë një rol në rënien globale të fertilitetit.

Megjithatë, ai shtoi se nuk dëshiron të trembë askënd.

‘Nuk duam të frikësojmë njerëzit,’ tha Profesori Yu. ‘Ne duam të ofrojmë shkencërisht të dhënat dhe të bëjmë njerëzit të ndërgjegjshëm se ka shumë mikroplastika. Ne mund të bëjmë zgjedhjet tona për të shmangur ekspozimet, të ndryshojmë stilin tonë të jetesës dhe të ndryshojmë sjelljen tonë.’/Metro/

Nga rubrika